Drum Theatre-Eldorado (1985)

Drum Theatre-Eldorado (hoes)

Tromgeroffel!

Na een korte onderbreking het derde en laatste deel in de reeks hittips. Vandaag graag uw aandacht voor het volgende. “En dit is de nieuwe Alarmschijf!” Wie herinnert zich deze jingle nog nog? Dan heb ik het natuurlijk over de enige echte met het stemgeluid van good old Leo van der Goot. De laatste weken is het lijstjes-gebeuren een terugkerend thema. Midden jaren 80 kijk ik elke week, als jong muziek-en radiofreakje, weer reikhalzend uit naar de nieuwste Top 40. Nieuwsgierig naar de laatste rangen en standen. En natuurlijk die ene ‘belangrijke’ vraag. Wat is de nieuwe Alarmschijf? Ruim 50 jaar Alarmschijf heeft een bonte verzameling opgeleverd. Ik richt me nu even specifiek op de jaren dat ik de Top 40 fanatiek volg. Met de nadruk op de periode vanaf 1985/1986. Het levert soms bijzondere radio op. Vooral als Veronica meer zendtijd krijgt en een volle vrijdag lang te horen is. Op een gegeven moment komt de Alarmschijf in alle programma’s voorbij. Het kan dus zomaar gebeuren dat je Alfred Lagarde in Countdown Café Manke Nelis, op z’n Lagarde’s Menke Nealis, hoort afkondigen. Bij de legendarische Veronica-stem denk ik dan eerder aan een nieuwe single van Toto of een klassieker van Mothers’ Finest. Later zorgen verhalen van, met name Stenders en Van Inkel, voor een kijkje achter de schermen. Herinneringen van de heren DJ’s over hoe sommige keuzes tot stand zijn gekomen. Van flop tot onverwachte hit. Of bijzondere keuzes. I Am A Lover van Andrea of Badesalz met I Still Haven’t Found om er maar een paar te noemen. Of zichtbaar en/of hoorbaar gerelateerd aan Veronica-TV. Harko & Pao, Shaka Zulu, Miami Vice etc. etc..

Vandaag terug naar de top 40 van 4 januari 1986. Nummer 1 in de Top 40: Nikita van Elton John. Hoogste nieuwe binnenkomer op 21: Mr. Mister en Broken Wings. Road To Nowhere van Talking Heads als hekkensluiter op nummer 40. De Alarmschijf, en nummer 1 in de Tipparade, komt voor rekening van Drum Theatre. De eerste keer dat ik het nummer hoor word ik meteen getriggerd. Een bijzonder intro. Is het een xylofoon? Die ken ik nog van de kleuterschool. Of is het een marimba? Anno 2022 kan ik, met dank aan Google, in ieder geval concluderen dat het instrument behoort tot de familie van de ‘idiofonen’. Mooi scrabble-woord. Nu speelt percussie sowieso een belangrijke rol in het nummer. Er wordt, op z’n zachts gezegd, niet bezuinigd op de drumsectie. Alle bandleden drummen gezellig een partijtje mee. Dat geldt ook voor zanger Gary Tarn. Bij de start van de band is in eerste instantie vooral het visuele aspect belangrijk. Het aantal drummers speelt daarbij een belangrijke rol. Dat springt in het oog en blijft niet onopgemerkt. Het resulteert in een platencontact. Dat levert vier singles en een album op. Terwijl in Nederland Eldorado binnenkomt in de Top 40 weet in thuisland Engeland een andere single, Living In The Past, een bescheiden 67ste plaats te bereiken. Dan gaat het in Nederland toch een stuk beter. Eldorado rukt uiteindelijk op naar een respectabele 13de plaats. Of is het toch een ongeluksgetal voor dit gezelschap? Het blijft namelijk bij deze ene hit. Opvolger Home (Is Where The Heart Is) flopt. Kortom we hebben hier te maken met een muzikale eendagsvlieg.

In de tussentijd gaat de band op tournee met Human League. Of dat de reden is dat in Engeland Eldorado opnieuw wordt uitgebracht is mij niet bekend. Feit is wel dat een jaar na het Nederlandse succes Eldorado alsnog de Engelse hitparade weet te behalen. Een 44ste plaats is het hoogste haalbare. Debuutalbum Everyman flopt waarna de band de drumstokken aan de wilgen hangt. De band strandt onderweg naar het Eldorado. Geen gouden plaat voor de heren maar wel 36 jaar na dato tevoorschijn getoverd uit de schatkist met ‘gouden’ hidden treasures. En dat is toch ook goud waard? Een muzikaal voorbeeld van de Olympische gedachte?

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *