The Dream Academy-Bound To Be (1985) / Life In A Northern Town (1985)

The Dream Academy-The Dream Academy (albumhoes)

De Avondspits? Wie is er niet groot mee geworden? Iedere maandag t/m zaterdag Frits Spits in de Avondspits. Legendarische onderdelen als de Poplimerick en het Steunfonds. De opvolger van de Steunplaat. De wekelijks tip van Spits. Dat heeft heel wat muzikale ontdekkingen opgeleverd. De nodige hits maar ook een flinke hoeveelheid nummers die we anno 2024 kunnen beschouwen als Hidden Treasures. September 1985 is het tijd voor de laatste Steunplaat. Het Steunfonds is de opvolger. Geen persoonlijke keus van Spits maar van de luisteraar oftewel de donateur beheerder. Het principe? Heel simpel. Drie platen in het Steunfonds. Twee mogen blijven. Eén eruit en daarvoor in de plaats de keus van de donataur beheerder.

Daar hoort vanzelfsprekend ook radiovormgeving bij. Bound To Be van The Dream Academy vormt de basis voor de Steunfonds jingle. Kort, krachtig en doeltreffend. Een fragment van slechts zeven seconden maar zeer herkenbaar.

Afkomstig van het debuutalbum The Dream Academy (1985). Mede geproduceerd door David Gilmour (Pink Floyd) die ook meewerkt aan debuutsingle Life In A Northern Town. Een wereldwijde hit met o.a. een Top 10 notering in Australië, Amerika en Canada. Volgens de band een eerbetoon aan Nick Drake. Qua sfeer doet het ook denken aan de muziek van de jong overleden singer-song writer. In Nederland wordt het geen hit. Ondanks de steun van, daar is ie weer, Frits Spits die het nummer voorziet van het predikaat Steunplaat.  In de tussentijd blijft Life In A Norther Town een inspiratiebron. Dario G gebruikt een sample van het nummer in zijn wereldhit Sunchyme. De cover-versie van Little Big Town levert zelfs een Grammy nominatie op.

Ik kruip als besluit nog even in de huid van mijn jongere ik. In gedachten waan ik mij voor één keer donateur beheerder. Ik, Carlo Deuten, donateur-beheerder, ik stort Religion, Revolution And Railways. Een onlangs verschenen box met de drie albums, B-kantjes, remixen en niet eerder uitgebracht materiaal van The Dream Academy. Dream on!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *