Muzikaal spreekuur.
Als muzikale schatbewaarders zijn wij schatplichtig aan the one and only Gerard Ekdom also know as Dr. Pop. U weet wel die van:
“Dr. Pop, Dr. Pop.
Wat is toch dat ene liedje?
Het wordt gezogen door een grietje.
Dr. Pop, Dr. Pop.
Hoe heet toch die ene plaat?
‘k weet niet eens maar hoe die gaat.
Dr. Pop!”
Nou die dus. Dr. Pop houdt elke werkdag spreek(half)uur tussen half 8 en 8 op Radio 10. En zoals een moderne praktijk betaamt 24/7 bereikbaar. Kortom heb je een muzikale vraag? Vraag het Dr. Pop. Is de (digitale) lijn constant bezet? De wachtlijst te lang? Of wacht je al een tijdje tevergeefs op een antwoord? Misschien kunnen wij bemiddelen of het juiste antwoord geven. Of wij aan Dr. Pop kunnen tippen? Ik durf het niet te zeggen. Maar voor nu is de vraag kent Dr. Pop zijn naamgenoot? Er zijn natuurlijk meer hondjes die fikkie heten. Er is Nederland namelijk nog een Dr. Pop. Deze muzikale praktijk is inmiddels al jaren gesloten maar een stukje Nederpopgeschiedenis op z’n tijd kan geen kwaad. Gezongen door een grietje. En ik (her)ken na al die jaren gelukkig nog steeds dat melodietje. Gevalletje muzikaal “vergeet-me-nietje”!
Terug naar 1978. In dat jaar wordt Dr. Pop opgericht. De band rond zangeres Ans Dijkstra is afkomstig uit Arnhem en omgeving. Een jaar later verschijnt het debuutalbum Dr. Pop. Geproduceerd door Jaap Eggermont, de oud Golden Earring drummer. Na zijn tijd bij de Earring stort Eggermont zich vol overgave op het produceren. Van Sandy Coast tot Livin’ Blues en van Earth & Fire tot Long Tall Ernie & The Shakers. Allemaal maken zij dankbaar gebruik van de diensten van de producer. En dan moet Jaap Eggermont zijn grote slag nog slaan. Dat gebeurt begin jaren 80 met Stars On 45. Een wereldwijd succes. Maar voor het zover is, is de succesvolle producer betrokken bij een flink aantal releases van Nederlandse bodem. Waaronder Dr. Pop. In het voorjaar van 1980 verschijnt World At War. De single trekt de aandacht van Frits Spits. Op 5 mei 1980 roept Spits de plaat uit tot Steunplaat, een onderdeel van De Avondspits. Een maand later komt de single binnen in de Nederlandse Top 40. Uiteindelijk behaalt het nummer de 21ste plaats. Opvolger China flopt. Des te opvallender is het dat juist deze tweede single wel via Spotify te beluisteren is. In tegenstelling tot Ticket For The Monday Train, het b-kantje, is China niet terug te vinden op het Dr. Pop album.
Na één album en twee singles is het einde oefening. Zangeres Ans maakt in de tussentijd ook deel uit van het damestrio The Crazy Cats. Dit trio gaat op een gegeven moment samenwerken met Henk Bruysten. Bruysten is de oud frontman van Hank The Knife & The Jets. Met deze band scoort hij twee grote hits: Guitar King en de nummer 1 hit Stan The Gunman. In 1977 gaat de band uit elkaar. Twee jaar later gaat Buysten verder onder de naam Hank The Knife & The Crazy Cats. In 1982 brengt Ans Dijkstra onder de naam Ann Palmer & Band de single I’m A Woman uit. Dit nummer blijft steken in de tipparade. Bandleden Bert Meijer en Chris Meurs vervolgen hun muzikale carrière in de, eveneens uit Arnhem afkomstige, Van Geffen Band. Anno 2021 vormt oud gitarist Jan de Wit samen met zijn zoon Dirkjan DeWitten. Laat Jan nou diegene zijn die verantwoordelijk is voor de tekst en muziek van de hidden treasure van deze week. Een ‘opdat wij niet vergeten’ Nederpopjuweeltje.