Dom.I.No-Up The Par (1990)

Domino-Up The Par (hoes)

“Now, what you hear is not a test I’m rappin’ to the beat
And me, the groove, and my friends are gonna try to move your feet
See, I am Wonder Mike, and I’d like to say hello,
To the black, to the white, the red and the brown,
The purple and yellow.”

(Rappers Delight-Sugarhill Gang)

Wat heb ik dit vaak mee zitten rappen. Lip sync playbackend! Luidkeels in de auto met de stereo op ‘10’. Even de stembanden het werk laten doen. Onder het motto muziek terwijl u schrijft galmt de 12” versie nu ter inspiratie door mijn muziekhok. Ik moet bekennen dat het niet lukt om deze ruim 14 minuten durende versie woord voor woord mee te rappen. In ieder geval een klassieker in het genre. Eén van de eerste succesvolle rap-singles. Ik zal het destijds als klein jochie ongetwijfeld voorbij hebben horen komen maar de interesse voor rap en hiphop kwam een aantal jaren later. De tijd van Walk This Way van Run D.M.C. en niet veel later The Beastie Boys. Rock meets hiphop. De tijd van singletjes kopen. Lp’s lenen van de bieb. Bandjes opnemen. Hoewel eerdergenoemde hiphop grootmeesters al de nodige indruk op mijn puberbrein wisten te maken was het eind jaren 80 pas echt raak.

Hiphop met een flinke scheut rock, funky grooves, invloeden uit de ska en reggae en de nodige samples. Krachtpatser Rudeboy, subliem gitaarwerk van Tres Manos, een groovende Magic Stick, de steady bass van Silly Sill en, van onschatbare waarde, het betere knip-plak-sample werk van DJ DNA. Urban Dance Squad it is! Debuut Deeper Shade Of Soul was meteen raak en haal ik nu ruim 30 jaar na dato nog regelmatig uit de kast tevoorschijn. Ik val vaak terug op het debuutalbum of zet de Singles-collection nog even op vol volume. Dat geldt, wellicht tot verbazing van de UDS-liefhebbers, ook voor het album Planet Ultra. Niet bepaald het meest gewaarde album van de band. Op de één of andere manier spreekt dit album mij enorm aan. Nu hoor ik je al denken: de wekelijkse Hidden Treasure keuze heeft toch als belangrijkste criterium dat deze niet op Spotify is terug te vinden? Dat geldt toch niet voor de albums van de UDS? Dat klopt inderdaad. Maar ik neem even een afslag in het UDs verhaal.

Op het moment dat Urban Dance Squad met het 1ste album Nederland verovert gaat Rudeboy een muzikaal avontuur aan met Guan Elmzoon oftewel DJ All Star Fresh. Het duo vormt samen met twee andere vrienden The Domino Theory *. Ze staan zelfs in het voorprogramma van Public Enemy. Er verschijnt slechts één single onder de naam Dom.I.No: Up The Par. Bijzonderheid: het nummer bevat een sample van The Beatles-klassieker Lady Madonna. Of dat destijds helemaal volgens de regels is gegaan durf ik niet te zeggen. Het wordt geen hit maar wordt wel beschouwd als een klassieker in de geschiedenis van de Nederlandse rap/hiphop geschiedenis. In diezelfde periode werkt All Star Fresh aan een nieuw project: King Bee. Dat levert hem in de vorm van Back By Dope Demand een grote hit op. Urban Dance Squad verovert in sneltreinvaart de rest van de wereld en scoort in Amerika een hit met Deeper Shade Of Soul.

Nuff said!

*
Reportage The Domino Theory (VPRO):

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *