Def Real-Daar Gaan We … (1996)

Def Real-Daar gaan we (hoes)

Daar gaan we weer.

“‘Oh daar gaan we weer. Maar niet zonder slag of stoot.”

Begin 2021 trap ik met deze woorden van Frank Boeijen een nieuw muzikaal jaar af. Tja goede voornemens? Nou zou ik jou als lezer kunnen vragen wat jouw goede voornemens zijn. Of die van mijzelf delen. Gezien de reclamefolders die deze eerste week weer in de brievenbus zijn beland gaat Nederland ‘massaal’ voor de volgende optie: meer bewegen. Van supermarkt tot drogisterijketen. De oliebollen, champagne en andere eindejaars aperitieven kunnen weer even in de kast. Ik heb de afgelopen dagen pagina’s vol fitnessapparatuur, strakke en hippe outfits en aanverwante sportartikelen voorbij zien komen. Ik hou het maar bij wandelen. Van het (bijna) dagelijkse rondje Ruskenveense Plas tot de wat langere wandelingen door De Onlanden. Met of zonder muziek en/of podcast als begeleiding. En in het kader van de minimale beweging af en toe even lekker meegalmen en meebewegen met de muziek. Stilzitten is in sommige gevallen geen optie. Maar ik wil mezelf in dat opzicht ook geen volwaardige Sjonnie Travolta noemen. In de auto genieten van de muziek. Wayne’s World in optima forma. Of als de dames van huis zijn dan dansen niet de muizen op tafel maar waant papa zich even weer op de dansvloer. Gevalletje stiekem gedanst? Dansen is een groot woord. Dat is een ding wat zeker is. Maar even verstand op nul. Volume op standje tien. Dikke grijns op het gezicht. Tijd voor muzikale ontspanning. Kortom. Welkom bij de 2023 kick-off. Ben je er klaar voor? Het motto:

“Daar gaan we … . Niet alleen maar met z’n allen!”

Terug naar 1996. Het jaar waarin The Party Animals, Hakkûhbar, Charly Lownoise & Mental Theo en Paul Elstak de hitparade domineren. Ook zien we steeds meer hiphop in de hitlijsten verschijnen. De grote Nederhop successen laten nog even op zich wachten maar dat betekent niet dat er van alles ‘borrelt’. Integendeel. Tony Scott en King Bee zijn voorbeelden van artiesten die de weg al hebben geplaveid dankzij hun aanstekelijke mix van dance en hiphop. Neem de muziek van deze voorbeelden en overgiet dat met een ‘Hollands’ feelgood sausje. Het resultaat? Def Real! Drijvende krachten: GMS, Tripple A, Khan The Divine en The Pizzaman. Thuisbasis: Den Bosch. Ambachtelijk knip -en plakwerk. Ouderwets vakwerk. Aan de slag met bandrecorder en tape. That’s it. In 1991 verschijnt de eerste demo, wordt een contract getekend en is de eerste live-show een feit. In de zomer van 1992 wordt de verzamelaar Exiles From Da Neverlands uitgebracht. Een compilatie met hiphop van Nederlandse bodem met daarop onder andere Def Real. Dat blijft niet onopgemerkt. De VPRO nodigt de band uit voor een aantal radio-optredens. De VPRO is sowieso één van de eerste omroepen die de hiphop omarmt. Daar profiteert Def Real van. Song Without A Name, afkomstig van debuutalbum Versatile (1993), krijgt dan ook de nodige airplay. Desondanks verschijnt het nummer in eerste instantie niet op single. Het verhaal wil dat de platenmaatschappij geen geld heeft om in een single te investeren. Dat gebeurt een jaar later alsnog als de heren een contact tekenen bij een nieuw label. Song Without A Name weet zelfs de tipparade te bereiken. Er volgen meer live-optredens en in 1995 is daar album nummer twee: Potdamn Here It Is. Daarop staan de singles Me & The Pizza en Daar gaan we … . Een notering in de hit- of tipparade zit er niet in. Maar Daar gaan we … hoor ik in die tijd veelvuldig op de radio voorbij komen. Typisch zo’n nummer dat op de meest onverwachte momenten weer naar boven komt borrelen.

Lekker even verstand op nul: Daar gaan we z’n allen!! Is het de kreet of juist de aanstekelijke mix van deze kreet en de samples van André van Duin en de roemruchte Vogeltjesdans? Belangrijke muzikale ingrediënten die er ruim 25 jaar na dato nog steeds voor zorgen dat er een glimlach op mijn gezicht verschijnt. Daarbij mag het duo Michiel Veenstra & Gerard Ekdom niet onvermeld blijven. Tussen september 2006 en december 2013 wordt op 3FM elke vrijdag tussen 7 en 10 ’s avonds Ekstra Weekend uitgezonden. Gerard Ekdom, Michiel Veenstra en compagnon Tjibbe Tjibsma. Vaste prik op vrijdagavond. De ‘00’s’-versie van Curry/Stenders & Van Inkel. That’s (radio) entertainment. Het vrijdagavondgezelschap laat regelmatig Def Real door de ether galmen. Deze Nederhopklassieker mag dan ook niet ontbreken in de laatste uitzending.

Vijf jaar later tover ik tijdens een platenbeurs het album Potdamn Here It Is uit een krat met tweedehands cd’s tevoorschijn. De prijs? Nog geen euro. Goed besteed! Niet terug te vinden op Spotify maar wel in de persoonlijke platenkast. Als bonus nog even het ‘b-kantje’: Shake The Cards. Ook een gevalletje sample madness. In dit geval wordt dankbaar gebruik gemaakt van klassiekers Dancing In The Street en Mustang Sally. Op de single staat de volgende tekst: Boombastic HI FI CD in total stereo. Zo is ’t maar net.

En Def Real? Het gezelschap groeit uit tot een volledige band waarbij steeds meer gebruik wordt gemaakt van (live)muzikanten. In 1997 verschijnt de single Put Yaself In The Place (inclusief Top 40 jingle) en in 2000 het album Shabby Road. Op dit album laat Def Real een wat meer funky geluid horen. Single Here To Stay is daar een goed voorbeeld van. Het is, zover ik weet, het laatste muzikale wapenfeit. Potdamn!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *