De Jazzpolitie-Bommen En Granaten (1994)

De Jazzpolitie-Bommen en Granaten (hoes)

Vrij zijn!

Deze week staat de muzikale keus in het teken van 4 en 5 mei. Herdenken en stil staan bij de vrijheid. Daarvoor ga ik terug naar de jaren 90. In 1990 wordt 5 mei als officiële feestdag uitgeroepen. Er zijn al verschillende Bevrijdingsfestivals maar na dit besluit ontstaat het plan om de festivals in alle provincies te laten plaatsvinden. In 1994 is het zover. Rond dezelfde tijd schrijven verschillende artiesten op verzoek van het Nationaal Comité 4-5 mei speciaal voor Bevrijdingsdag een nummer. Daarnaast is de eerste Ambassadeur van de Vrijheid een feit. Hessel is de eerste die met een helikopter langs de verschillende Bevrijdingsfestivals gaat. Speciaal voor de 5 mei viering van 1991 schrijft hij Somebody Told Me. Hessel is dan al jarenlang bekend als de zingende kroegbaas van Terschelling. Eerder dat jaar staat de muzikant twee keer in een uitverkocht Ahoy. Geheel op eigen kracht. Hij geeft daarmee een visitekaartje af en trekt daarmee onder andere de aandacht van het comité 4-5 mei. In 2012 blikt Hessel in een interview met het Nationaal Comité Magazine terug.

“Ik gaf mijn visitekaartje af met mijn optredens in een nokjevol Ahoy. Ik straalde met mijn optredens, denk ik, een groot gevoel van vrijheid uit.”

Over het ambassadeurschap spreekt hij vol enthousiasme.

“Een geweldige ervaring. Vooral ook omdat ik het voor elkaar kreeg om met een helikopter alle grote festivals op een dag te bezoeken. Ik kende namelijk een commandant van de Koninklijke Landmacht die ons een helikopter wilde lenen. Hij zag dat wel zitten. Dankzij de Luchtmacht hebben we destijds acht optredens gedaan. De traditie dat de artiesten met een helikopter van festival naar festival vliegen komt van mij.”

Daarmee is een traditie geboren. De Ambassadeurs van de Vrijheid die tot op de dag van vandaag een bijdrage leveren aan de Bevrijdingsfestivals. Misschien is het een idee om de 5 mei liedjes-traditie uit de jaren 90 nieuw leven in te blazen. Het heeft destijds in ieder geval een aantal bijzondere nummers opgeleverd. Van het eerdergenoemde Somebody Told Me van Hessel tot Als Ik Wil van Skik en van Heb Je Het Hart van De Dijk tot … Bommen En Granaten van De Jazzpolitie.

De Jazzpolitie: het duo Herman Grimme en Peter Groot Kormelink. In de jaren 80 leden van de band Splitsing. Bekend van de zomerse Nederpopklassieker Wind En Zeilen. In de jaren 90 de drijvende krachten achter De Jazzpolitie. Bekend van de hits Liefdesliedjes en Ze Zijn Terug. Dit laatste nummer heeft een totaal andere lading dan het zomerse en vrolijke Liefdesliedjes. Het thema: het neofascisme. In tekstueel opzicht wordt een link tussen het heden en verleden gelegd.

Niet veel later wordt het duo benaderd door het Nationale Comité 4 en 5 mei met de vraag om voor Bevrijdingsdag 1994 een nummer te schrijven. Dit resulteert in Bommen En Granaten. Een nummer met een duidelijke boodschap. Op 5 mei 1994 klinkt dit nummer live op verschillende Bevrijdingsfestivals.

Laten we hopen dat de Ambassadeurs van de Vrijheid volgend jaar weer, letterlijk en figuurlijk, in alle vrijheid per helikopter van festival naar festival kunnen vliegen. Vrij om te doen en te laten. Ieder op zijn of haar eigen manier.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *