De Div-Teken De Tijd (1984)

De Div-Teken De Tijd (albumhoes Open Zee)

Kink Classics #2

Aan inspiratie geen gebrek. Werner en ondergetekende kunnen nog wel een tijdje vooruit. Toen Hidden Treasures van start ging heb ik een lijst samengesteld met nummers die ik zou kunnen gebruiken voor mijn wekelijkse verhaal. Ik heb daar het afgelopen jaar dankbaar gebruik gemaakt. De laatste tijd kom ik echter nauwelijks meer aan dit muzikale lijstje toe. Het ene verhaal levert namelijk weer de nodige inspiratie op voor een volgend verhaal. Deze week vang ik twee vliegen in één klap. Geïnspireerd door zowel Werner’s keus als mijn eigen verhaal van afgelopen week. De 80’s Nederpop keus van Werner gecombineerd met de persoonlijke Kink- alternative 80’s keus. Dat levert voor deze week een alternative 80’s Nederpop-juweeltje op. Net als de bijdrage van vorige week aan het begin van de 00’s ontdekt dankzij Kink FM.

Eerst terug naar eind jaren 70. In navolging van de Britse punkgolf, met The Sex Pistols als vaandeldragers, ontstaat een nieuwe stroming: Postpunk. Geen 3 akkoorden. Niet de ‘klassieke’ gitaar-bas-drum-bezetting. De synthesizer doet zijn intrede. Andere muziekstijlen vormen een belangrijke inspiratiebron. Er ontstaan verschillende sub genres. New wave, gothic, industrial, synthpop etc. etc. Minimalistisch of bombastisch. Het kan en mag allemaal. Er wordt volop geëxperimenteerd. Dat gebeurd ook in Nederland.

Eind jaren 70 is in Delft een aantal bouwkundestudenten muzikaal actief. Na een aantal optredens ontstaat uit deze muzikale samenwerking De Div. Het is de tijd dat de new wave zich verder ontwikkelt. Dat geldt ook voor de Nederpop. De Div combineert beide. New wave klanken voorzien van (abstracte) Nederlandse teksten. In 1981 wordt de maxisingle Stap Voor Stap uitgebracht. Een jaar later gevolgd door het debuutalbum Europa Is Hier. Oor volgt de band op de voet en ook de Vara en VPRO besteden de nodige aandacht aan de band. Dit blijft niet onopgemerkt. Jean-Marie Aerts, gitarist van de Belgische band TC Matic, biedt aan om het volgende album te produceren. Deze samenwerking resulteert in de LP Open Zee (1983). Hoekig en funky. Vergelijkbaar met een band als Talking Heads. En niet te vergeten het eerder genoemde TC Matic. Luister eens naar Oh La La van deze muzikale Zuiderburen. Written In Music omschrijft het album in 2011 als volgt:

“De LP met cult-klassiekers Teken de Tijd en Als Lemmingen is het artistieke hoogtepunt van De Div. De stuwende stadsfunk doet denken aan Remain in Light van de Talking Heads. De gitaarlagen vallen als puzzelstukjes in elkaar, en de productie is scherp, maar nergens gladDe combinatie van krachtige, elementaire teksten met scherpe gitaren, een dwingende ritmesectie en de juiste sax- en synthesizerinjecties spat ook in de andere nummers Banzaï! en Splits Het Atoom van het vinyl. Open Zee kan op voorhand tot de beste Nederlandse platen van 1984 gerekend worden.”

Een scherpe analyse. Teken De Tijd is zo’n 20 jaar geleden dankzij Kink FM mijn eerste kennismaking met de band. Begin 00’s is het cassettebandje ingeruild voor de minidisc. De md-speler staat meestal in record-modus tijdens de alternatieve 80’s op Kink. Ik draai de disc met typische KINK 70’s, 80’s en 90s classics regelmatig. Alleen verdwijnt deze op een gegeven moment onder een laagje stof. Dat krijg je met een brede muzieksmaak. Er valt zoveel te ontdekken. Niet alleen nieuwe muziek maar ook tig jaar (pop)muziekgeschiedenis heeft zoveel fraais opgeleverd. Er valt wat dat betreft genoeg te ontdekken. Kwestie van muzikale keuzes maken. De laatste tijd ben ik mijn archief aan het ordenen en digitaliseren. Op een gegeven moment kom ik de Kink Classics minidisc tegen. Dit gegeven alleen al zorgt voor een muzikale trigger. Ik stel mezelf de volgende vraag: Welke nummers staan er eigenlijk ook al weer op dit schijfje? In ieder geval De Div en Teken De Tijd. Leuk voor een Hidden Treasure verhaal!?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij tot voor kort niet verder heb verdiept in het overige werk van de band. Daar is met het schrijven van dit verhaal verandering in gekomen. Het album Open Zee galmt door mijn muziekhok. Muziek die perfect in mijn muzikale straatje past. Toch maar op zoek naar een fysiek exemplaar. En De Div? Na het verschijnen van Open Zee is de band veelvuldig live te bewonderen op de Nederlandse podia. De jaren daarna zijn er een aantal personeelswisselingen. Zo neemt drummer Michel Schoots de plaats in van Peter de Wolf. Schoots maakt later furore met Urban Dance Squad. De Div schakelt langzamerhand over van het Nederlands naar het Engels. In 1986 wordt de groepsnaam kortweg verandert in Div. In 1986 wordt onder deze naam het Engelstalige album Twist & Turn uitgebracht. Na de single Sex Sex Sex (1988) verschijnt in 1990 het album Jam. In de tussentijd zijn de bandleden ook druk met andere muzikale zaken. Bassist Marc de Reus is actief als producer en werkt onder andere samen met bands als Spo-Dee-O-Dee, The Thought en Boegies. Drummer Michel Schoots verovert Nederland, en Amerika, met Urban Dance Squad. In 1990 is het DIVinitief over en uit!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *