Dave Stewart & The Spiritual Cowboys-Jack Talking (1990)

Dave Stewart & The Spiritual Cowboys-Jack Talking (hoes)

Muzikale bijsluiter!

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dat merk ik zelf tijdens de financiële crisis. Conclusie? De resultaten bieden vooral geen financiële garantie voor mijn toekomst. Gezien de bijbehorende kosten bieden dezelfde resultaten wel zekerheid voor de hypotheekverstrekker en andere betrokken partijen. Gelukkig valt de schade achteraf gezien mee. Tegenwoordig wordt je als consument extra gewaarschuwd. Loop geen onnodig risico! Lees de financiële bijsluiter!! Inderdaad handig zo’n bijsluiter. Maar in muzikaal opzicht? Bieden in het verleden behaalde muzikale successen garantie voor de toekomst? En hoe zit het met de bijsluiter? Wordt een artiest voorbereid op een leven buiten de schijnwerpers? Of is er in sommige gevallen sprake van een bewuste keus? Van volle arena’s naar een klein zaaltje. Van millionseller naar een klein aantal streams. Betekent een succesvolle carrière als duo ook toekomstige roem en rijkdom als je solo gaat? Een praktijkvoorbeeld.

Teug naar de jaren 70. Annie Lennox en David Stewart ontmoetten elkaar en krijgen al snel een relatie. Niet alleen op liefdesvlak springt de vonk over. Er is ook een muzikale klik. Ze richten The Catch op. De naam wordt later veranderd in The Tourists. De groep brengt meerdere singles uit waarvan een aantal de Engelse hitparade behaalt. Twee nummers bereiken de Top 10: So Good To Be Back Home en I Only Want To Be With you. De laatste is een cover-versie van Dusty Springfield’s hit. Ondanks het succes komt er een vroegtijdig aan de band. Of dat nog niet genoeg is strandt ook nog eens de relatie tussen Lennox en Stewart. Desondanks besluiten de twee wel in muzikaal opzicht te blijven samenwerken. Het resultaat? Eurythmics. In 1981 ziet debuutalbum In The Garden het levenslicht. Het levert de nodige positieve reacties op alleen commercieel succes blijft uit. Daar komt twee jaar later verandering in. Dan verschijnt Sweet Dreams (Are Made Of This). De titeltrack wordt een wereldhit en is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker. Je moet het ijzer smeden als het heet is. In 1983 verschijnt namelijk al snel opvolger Touch. Het duo scoort de ene naar de andere hit en de albums gaan als zoete broodjes over de toonbank.

Op een gegeven moment neemt Dave Stewart het besluit om zich meer te gaan richten op het produceren voor andere artiesten. Tom Petty en Bob Dylan maken dankbaar gebruik van zijn diensten. Er verschijnt nog wel een aantal albums: Savage en We Two Are One. Het grote succes uit het verleden blijft echter uit. Er komt dan ook een voorlopig einde aan de muzikale samenwerking tussen Lennox en Stewart. Laatstgenoemde scoort overigens daarvoor, samen met ‘onze’ eigen Candy Dulfer, een wereldwijde hit met Lily Was Here. Wat zei Prince ook alweer? “When I want Sax, I call Candy”. David Stewart volgt het advies van zijn muzikale hoogheid op. Met een wereldhit als resultaat. Afkomstig van de soundtrack van de Nederlandse film De Kassière. Lily Was Here is de internationale titel. En Annie Lennox? Zij neemt een duet op met soullegende Al Green. Een cover van de soulklassieker Put A Little Love In Your Heart. Ook afkomstig van een soundtrack. In dit geval de film Scrooged (1988). Hoe vergaat het beide na deze eerste ‘solo’-uitstapjes?

Lennox stort zich op het gezinsleven en haar solocarrière. In 1992 verschijnt solodebuut Diva. Het levert in de vorm van Why een hit op. Ook opvolger Medusa (1995) doet het goed. Haar ex-collega zal dit met gemengde gevoelens hebben aanschouwd. Stewart richt zich niet alleen op het produceren maar is ook platenbaas. Op zijn Anxious Records label verschijnt onder andere het debuut van de Nederlandse band Soft Parade. In de tussentijd vertrekt de muzikant naar Frankrijk en richt daar een nieuwe band op: The Spiritual Cowboys. In 1990 verschijnt het debuutalbum van de band met daarop onder andere de single Jack Talking. Een klein bescheiden hitje in Nederland met een 30ste plaats als hoogste notering. Een schril contrast met de hitparade noteringen van zijn ex. Een tweede album volgt maar het succes blijft vooral beperkt tot Frankrijk. Daar halen beide albums de gouden status. Vreemd genoeg is anno 2022 alleen het tweede album via Spotify te beluisteren. Het debuut ontbreekt. Na twee albums is de koek op. Twee jaar later volgt het eerste echte soloalbum: Greetings From The Gutter. Heart Of Stone wordt als single uitgebracht. In mijn herinnering destijds veel te horen op de Nederlandse radio maar een ‘ouderwetse’ hit zit er niet in. Het verhaal wil dat Lennox en Stewart al die jaren geen contact met elkaar hebben. Daar komt eind jaren 90 verandering in als ze elkaar weer tegen het lijf lopen. Deze ontmoeting resulteert in een nieuw album Peace en de single I Saved The World Today. Een wereldtour volgt. In 2005 werken de twee opnieuw samen. Voor de verzamelaar The Ultimate Collection duiken ze opnieuw de studio in om twee nieuwe nummers op te nemen. Daarna is het ‘definitief’ einde verhaal. Alhoewel! In 2014 vind een Beatles Tribute concert plaats. Eurythmics neemt de klassieker Fool On The Hill voor hun rekening.

Inmiddels blijven de in het verleden behaalde resultaten al jaren achterwege. Maar de successen uit het verleden hebben waarschijnlijk wel voor een financiële garantie voor de toekomst gezorgd. Tenminste als beide de financiële bijsluiter goed hebben gelezen. Het zal ongetwijfeld de nodige muzikale vrijheid geven. Gewoon lekker doen waar je zin in hebt. In het geval van Stewart bijvoorbeeld het project The Dave Stewart songbook, de supergroep SuperHeavy of de opname van een album op een boot in de Stille Oceaan. Over muzikaliteit gesproken. Weleens gehoord van Eurhytmics? Het is een vorm van muziekonderwijs. Bedacht door de Zwitserse componist en muziekpedagoog Émile Jaques-Dalcroze (1865-1950). Het uitgangspunt? Ritmische beweging is een essentieel onderdeel van de muzikale ontwikkeling. Het aanwakkeren van het muzikaal verlangen om zelf muziek te maken of het muzikaal gevoel verder te ontwikkelen. Kortom er mag gedanst worden. Ook op de muziek van de heer Stewart. Al dan niet samen met zijn voormalig (muzikaal) partner. Goed voor de muzikale ontwikkeling!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *