Daniella’s Daze – 100% Jesus (1997)

Geloof niet alles wat je op internet leest. Daar staat dat Daniella Porsius geboren is in Australië en later naar Duitsland verhuisde. Een gevalletje ‘klok en klepel’, maar daarover straks meer. De werkelijkheid is minder exotisch; Daniella komt uit Amstelveen.

Nu vraag jij je natuurlijk af: wie is überhaupt Daniella Porsius? Terechte vraag. Zij was het gezicht en de stem van Daniella’s Daze. Maar de échte mensen achter dat project waren Rob en Ferdi Bolland. Zij schreven, arrangeerden en produceerden het enige album van de ‘band’: Slut, dat in hun studio in Blaricum werd opgenomen en gemixt. Die CD kwam in 1997 uit op het metallabel Roadrunner Records. Niet dat het een metalalbum was trouwens. Met zijn rauwe gitaren en vette elektronische drums was het eerder alternative rock wat de klok sloeg.

Porsius was 21 toen ze door Bolland & Bolland benaderd werd. Ze had een bewogen jeugd achter de rug, die gedomineerd werd door angststoornissen. Eind 1999 was ze te gast in de talkshow Barend & Van Dorp, waarin ze daarover vertelde. Aan het eind van de uitzending zong ze het nummer Scream, dat over dwangneuroses ging. Het was een van de twee zelfgeschreven nummers op het album. Dit is niet de enige heftige tekst op de CD. Het titelnummer gaat bijvoorbeeld over een meisje dat na een slechte relatie haar vriend vermoordt.

Daniella’s Daze bracht slechts één single uit: 100% Jesus. Ik denk dat maar tien mensen in Nederland het kennen, en dat zijn waarschijnlijk de tien luisteraars die mijn radioprogramma ArtyShock op Radio Nijmegen destijds had 😉. 25 jaar na dato klinkt het nummer misschien een beetje gedateerd, maar ik vind die Bolland-sound van toen nog steeds te gek. De stem van Porsius hing een beetje tussen The CranberriesDolores O’Riordan en Alanis Morissette in, inclusief de typerende ‘snik’ aan het eind van elke zin. Ik kan me niet herinneren dat het nummer, op een bepaalde zender in het oosten van het land na, door de Nederlandse radio is opgepikt, maar het werd wel gedraaid in Duitsland en Australië. In maart 1998 reikte het ‘down under’ tot #135 in de charts.

Er werden twee video’s bij het nummer gemaakt. Dit is de eerste, uit november 1997:

Drie maanden later kwam 100% Jesus opnieuw uit, met een andere clip:

Het mocht niet baten…

Tijdens het tv-interview met Barend & Van Dorp (dat je hier vanaf 17’24 kunt bekijken), werd Porsius nog aangekondigd als ‘de rockzangeres Daniella’s Daze’ en zong ze het nummer Scream van haar album Slut. Bolland & Bolland waren inmiddels echter alweer met andere projecten bezig en Daniella hing daarna haar stembanden aan de wilgen.

Volgende week woensdag is een historische dag en kom ik opnieuw met Bolland & Bolland op de proppen. Leg je sloophamer maar alvast klaar.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *