Dag – Lovely Jane (1994)

Dag. Een vriendelijke begroeting die vaak foutief gebruikt wordt bij het binnenkomen, terwijl hij bedoeld is voor bij het weggaan. Maar Dag is bovenal een fijne funkband uit Raleigh, North Carolina die tussen 1989 en 1999 bestond. Ze kwamen op de ouderwetse manier bovendrijven: door een paar jaar veel op te treden en zo hun skills te verbeteren. Bijna onvermijdelijk (en met een beetje hulp van een bevriende muziekproducer) kwamen de labels op een gegeven moment kijken ‘what the fuzz was all about’.

Dag tekende bij Columbia, onderdeel van het grote Sony Music. Dat bracht in 1994 hun debuutalbum Righteous uit. Je komt er als buitenstaander niet achter wat er de reden van is, maar die CD staat dus niet op Spotify. Een groot gemis. De opvolger uit 1998, Apartment #635, is trouwens wel te streamen, en kan ik je ook van harte aanraden. Vooral de briljante single met de Pulitzerprijs-waardige titel Our Love Would Be Much Better (If I Gave A Damn About You).

Maar enfin, naar Righteous zul je dus tevergeefs zoeken. De ‘bevriende muziekproducer’ die ik al noemde, John Custer, produceerde het album en schreef alle nummers. Op de CD is o.a. Roger Hawkins te horen, de drummer van de legendarische Muscle Shoals-ritmesectie, die ook gewerkt heeft met o.a. Aretha Franklin, Wilson Pickett en Steve Winwood. Jazztrompettist Jeremy Davenport blies ook een partijtje mee. Het album werd juichend ontvangen en zelfs ‘een van de beste funkalbums sinds 1978’ genoemd. Toch ging Righteous grotendeels aan het platenkopend publiek voorbij en is Dag nooit verder gekomen dan een zekere cultstatus.

Die status is grotendeels te danken aan de grootste hit van de CD, Lovely Jane. Hoewel de term ‘hit’ dus nogal overtrokken is. Een radiohitje was het echter wel, ook hier in Nederland. De titel zegt je misschien niet veel, maar ik weet haast zeker dat je ‘m zult herkennen. Maar dan moet je hieronder dus wel even op die ‘play’-knop drukken. Ik wens je een Lovely Day. Een prachtige Dag dus.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *