Cunningham-Norma Jean Wants To Be A Moviestar (1974)

Cunningham-Norma Jean Wants To Be A Movie Star (hoes)

Net als in de film?!

Muziek en films. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Muziek in films. Het versterken van emoties. Sfeerverhogend. Spanning. Herkenbaarheid. Muziek in al zijn hoedanigheden. Als figurant of hoofdrolspeler. Ritme, geluidssterkte, dynamiek, klankkleur en melodie. Of in sommige gevallen juist de kracht van stilte. Belangrijke kenmerken als het om het gebruik van muziek in films gaat. Vandaag draai ik de (hoofd)rollen even om. Muziek over films en de sterren op het witte doek. Een inspiratiebron voor veel artiesten. Voorbeelden te over. Volgens The Kinks zie je tijdens een wandeling over de Hollywood Boulevard alle sterren voorbij komen. Kim Carnes bezingt de betoverende ogen van Bette Davis. De Eagles brengt een muzikaal eerbetoon aan ‘rebel without a cause’ James Dean. In de jaren vijftig en zestig schittert generatiegenoot Doris Day in talloze films. Ze doet menig mannenhart sneller kloppen. De heren van Doe Maar denken daar later toch wat anders over. De Wiener operette en een film van Doris Day zorgen voor een drafje naar de welbekende knop op de TV. TV uit en zelf de bloemetjes maar buiten zetten. Mika gooit het juist over reen andere boeg. Die waant zich zelf een ware Grace Kelly. Oke met ook nog een vleugje Freddie. Acteurs en actrices. We komen ze regelmatig tegen in liedjes. Vandaag speciale aandacht voor een actrice die zestig jaar na haar dood nog steeds tot de verbeelding spreekt. Actrice, zangeres en fotomodel. Stijlicoon en sekssymbool. Norma Jeane Mortenson. Marilyn Monroe!

Geboren op 1 juni 1926 in Los Angeles. Na een moeilijke jeugd en een huwelijk op jonge leeftijd volgt in 1946 de ommekeer. Tijdens haar werk in een fabriek wordt ze opgemerkt door een fotograaf. Dit resulteert in een contract bij filmproducent 20th Century Fox. Succes blijft in eerste instantie uit maar ze gaat flink aan de slag. Ze neemt zang-en acteerlessen. En, niet geheel onbelangrijk, ze werkt bewust aan haar looks en imago. Dit werpt uiteindelijk zijn vruchten af. In 1953 speelt ze haar eerste grote rol in How To Marry A Millionare. Daarna volgen meer films waaronder The Seven Year Itch. Vooral bekend vanwege dat beroemde shot: de opwaaiende jurk. In de tussentijd beperkt de aandacht voor Monroe zich nog alleen tot haar filmcarrière. Ook privé doet ze van zich spreken. In 1954 stapt ze in het huwelijksbootje met de succesvolle honkballer Joe DiMaggio. Inderdaad die van “Where have you gone, Joe DiMaggio?” Het huwelijk houdt slechts negen maanden stand. In de jaren daarna speelt ze in meerdere films, trouwt ze opnieuw maar komt er ook iets anders om de hoek kijken. Alcohol en medicijngebruik. Vermoeidheid. Psychische klachten. Het schijnt regelmatig te gebeuren dat ze te laat op de set komt. Of helemaal niet op komt dagen. En dan is het 5 augustus 1962. De dag waarop bekend wordt gemaakt dat de actrice op 36 jarige leeftijd is overleden. De oorzaak? Een overdosis medicijnen? Zelfmoord? Moord? Zestig jaar na dato houdt ze nog steeds de gemoederen bezig. Tot op de dag van vandaag is het leven en de dood van Monroe een inspiratiebron. Boeken, films en liedjes. Schrijvers en muzikanten. Gefascineerd door het stijlicoon. Zo is via Netflix de onlangs verschenen film Blonde te streamen. Een film over Hollywoodlegende Monroe. Gebaseerd op een biografische roman. Geen biografie! Kortom niet alle aspecten die naar voren komen vertellen het ‘echte’ verhaal. Dat levert wisselende reacties op. Kijk en oordeel zelf.

“Goodbye, Norma Jeane
Though I never knew you at all
You had the grace to hold yourself
While those around you crawled”

(Elton John-Candle in the wind – 1973)

De tekst van Elton John’s Candle In The Wind spreekt voor zich. In een documentaire over het album Yellow Brick Road zegt mede componist Bernie Taupin echter dat het niet als ode aan Monroe gezien moet worden. Hij trekt het breder. Het gaat over de roem. Het beroemd zijn. De gevolgen. Een vroege dood. In het desbetreffende interview noemt hij ook James Dean en Jim Morrison als voorbeelden. Het verhaal van Monroe als metafoor voor al die jong gestorven helden. In zekere zin geldt dat ook voor Lady Di. Augustus 1997 verongelukt de Princess Of Wales. Haar goede vriend Elton John en zijn compagnon Taupin schrijven als eerbetoon een nieuwe versie. Het verhaal wil dat dit op verzoek van Virgin baas Richard Branson gebeurt. In het condoleance register wordt namelijk veelvuldig verwezen naar Candle In The Wind. Branson vraagt of de tekst kan worden aangepast. De rest is geschiedenis. Tijdens de uitvaart speelt Elton John deze versie live. Van de single gaan meer dan dertig miljoen exemplaren over de toonbank. Daarmee behoort het nummer tot de best verkochte singles aller tijden.

Een jaar na de oorspronkelijke versie van Candle In The wind brengt Cunningham het nummer Norma Jean Wants To Be A Moviestar uit.

“Norma Jean wants to see her name in light
She wants to dance
She wants to live with the light
Before too long she had a fortune and fame
But it wasn’t Norma Jean, Marilyn was her name
She died in L.A. in a lonely room
Nobody knew her, but they knew she died too soon”

Een nummer waarin het levensverhaal van Monroe wordt verteld. Haar jeugd. Het succes. Haar dood. Dit zelf geschreven nummer levert Cunningham een Nederlandse Top 10 hit op. Succes in eigen land blijft uit. Een eendagsvlieg. Andere singles floppen en een album zit er, ondanks het succes van de single, in eerste instantie niet in. Het titelloze solodebuut verschijnt pas in 1984. In de tussentijd schrijft Cunningham nummers voor andere artiesten. Zo is één van zijn composities terug te vinden op Rhinestone Cowboy (1975), het succesvolle album van Glen Campbell. En Norma Jean Wants To Be A Moviestar?

Een jaar na het Nederlandse succes wordt het alsnog een hitje in Amerika. Dat is te danken aan de film Goodbye, Norma Jean. Voor de bijbehorende soundtrack neemt de Amerikaanse groep Sundown Company een cover van het nummer op. De film is, op z’n zachts gezegd, geen kaskraker. En de soundtrack? Een bescheiden 84ste plaats is het hoogst haalbare. Cunningham wants to be a music star? Fortune and fame? Of gaat het puur om de muziek? In ieder geval gaat Cunningham de Nederlandse muziekgeschiedenisboeken in als One Hit Wonder.

 

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *