Cracker – Get Off This [Guitar Mix] (1993)

Er was eens… Camper Van Beethoven. Geen caravanstalling met een klassieke inslag, maar een Amerikaanse rockband waarvan het succes grotendeels beperkt bleef tot de Amerikaanse collegeradiostations. Alleen hun debuutsingle Take The Skinheads Bowling uit 1985 kreeg hier een cultstatus. Het refrein was dan ook catchy genoeg om op de alternatievere zenders gedraaid te worden.

In 1990 viel de band uit elkaar en uiteindelijk kwam David Immerglück weer bovendrijven in Counting Crows. CVB-voorman David Lowery richtte americanarockband Cracker op. Die stalen al met hun eerste, naar henzelf genoemde album mijn hart, hoewel de soms naar schreeuwen neigende zangstijl van Lowery eigenlijk niet de mijne is. Maar hey, ik ben ook een enorme fan van de Manic Street Preachers

Tot mijn eigen verbazing tel ik zojuist 12 Cracker-albums in mijn verzameling, maar hun tweede cd Kerosene Hat uit 1993 blijft het hoogtepunt. Een album dat ik nog steeds regelmatig draai. Natuurlijk vanwege het onverwoestbare Low, het slepende Euro-Trash Girl (hidden track 69 op de cd) en albumtracks als Movie Star, maar toch zeker vanwege tweede single Get Off This. Met opnieuw een meezingbaar refrein, een nog aanstekelijker ‘nanana’-einde en een prominente rol voor de talkbox (de met een slangetje via de mond aangestuurde gitaarsound die Peter Frampton bekend maakte). Inhoudelijk reageert het nummer op de critici die vonden dat Cracker commerciëler was dan CVB (en commercieel dan natuurlijk met een negatieve lading). Die critici vergaten voor het gemak dat er in de tussentijd veel meer rockradiostations waren gekomen in de VS (en dus meer kans op airplay), en dat mede dankzij Nirvana sowieso meer ‘harde’ muziek op de radio gedraaid werd.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *