Countdown All Star Band-Countdown (1989)

Countdown All Star Band-Countdown (hoes)

The final Countdown!

Geen bal op tv? In muzikaal opzicht is er wat dat betreft heel wat veranderd sinds Henny Vrienten deze legendarische woorden begin jaren 80 voor het eerst uitsprak. De muziekprogramma’s zijn anno 2024 op één hand te tellen. Als klein muziekfreakje is het niet bij te houden. Bijna elke dag muziek op tv. Niet alleen via Nederland 1 en 2 maar ook zeker via de Duitse zenders. Het begint, zoals vorige maand al uitgebreid omschreven, in de jaren 70 met Toppop. Maar in de jaren 80 gaat het helemaal ‘los’. Ik kijk ‘alles’. Van Op Volle Toeren tot het Duitse Musikladen en van Tros Popformule tot Formel Eins. En … Countdown. In de eerste jaren krijg ik niet zoveel van het programma mee. Veronica moet het de eerste jaren nog doen met een beperkt aantal uren op radio en tv. Daar komt in 1985 verandering in als, alsnog, de A status wordt bereikt. De Volle Veronica Vrijdag op Hilversum 3 is een feit. Ook de tv-programmering wordt flink uitgebreid. De Veronica Omroep Organisatie weet onder leiding van Rob Out en een enthousiaste groep medewerkers uit te groeien tot de grootste omroep van Nederland. Veronica weet als geen ander optimaal gebruik te maken van de combinatie radio en tv. De promo’s spreken voor zich. Veronica laat letterlijk en figuurlijk een ander geluid horen. De dj’s worden ook volop ingezet voor op TV.

Countdown is daar een goed voorbeeld van. Terug naar de beginjaren in het publieke omroepbestel. Lex Harding is de eerste presentator. Het is een kwestie van pionieren. Deze fase komt uitgebreid aan bod in de onlangs uitgezonden docu The Story Of Countdown.

Van een ‘simpel’ programma met clips en muzieknieuws naar een internationaal succes. Een leerproces. Met vallen en opstaan. Steeds een stapje verder. De minispecials. De concertregistraties. De Veronica Rocknights. Vanaf midden jaren 80 komt het e.e.a. in een stroomversnelling. Het is het tijdperk van Adam Curry die op 19 jarige leeftijd zijn tv-debuut maakt. De Volle Vrijdag en de populariteit van de Veronica dj’s geeft een flinke boost aan het programma. En niet te vergeten Curry die, geboren en getogen in Amerika, natuurlijk moeiteloos en accentloos Engels spreekt. In die jaren groeit Countdown uit tot een internationaal succes. Er wordt namelijk niet alleen een versie voor de Nederlandse markt gemaakt. Countdown goes international. Het wordt in tientallen landen uitgezonden. In de Countdown docu is een fragment te zien van de crew die afreist naar Portugal. Daar wordt Curry als popster onthaald. Een dergelijk populair programma is een must voor artiesten. Een miljoenenpubliek binnen handbereik. De ene naar de andere wereldster reist of naar de studio in Bussum. En Adam Curry?. Het succes legt hem geen windeieren. Hij vertrekt in 1987 naar MTV America.

Opvolger is Simone Walraven. Siepie voor intimi. Ik vind Siepie in die tijd stiekem wel heel erg leuk. Ook te danken aan haar radioprogramma en vooral haar muzikale voorkeuren. Bij deze, ruim 30 jaar na dato, nog even een woord van dank aan Simone voor de eerste kennismaking met de fijne klanken van Michael Franks. For the love of the music. In het Curry en Walraven periode is Countdown voor mij vaste prik. De Beastie Boys die hun credo Figh For Your Right (To Party) ook op het podium laten gelden. Curry als invaller bij Sly Fox. Let’s go all the way! Sir Paul op de bank bij Simone.

 

Na haar vertrek  komt er bij mij de klad ook een beetje in. Ik zit niet elke week gekluisterd voor de buis. Zijn het andere interesses? Mijn muzieksmaak die zich steeds verder ontwikkeld en de breedte en diepte ingaat? Het feit dat de focus ook meer gericht is op andere radio-en tv-programma’s? Ik ben niet enige. De wereld verandert. En dat geldt zeker voor de muziekwereld en het radio-en tv-landschap. I want my MTV is het motto. De Amerikaanse muziekzender verovert de Nederlandse huiskamers. Ik woon dan nog in onbekabeld gebied maar krijg daar, als ik op familiebezoek ben, het nodige van mee. Het is voor artiesten niet meer noodzakelijk om af te reizen naar de Countdown studio. Na een reeks wisselende presentatoren is het in 1993 tijd voor the final Countdown. Veronica stapt twee jaar later uit het publieke bestel en de rest is omroepgeschiedenis.

The Story of Countdown is een aanrader. Een kijkje achter de schermen. Van de pioniersfase tot de geoliede machine. Met de hoofdrolspelers van toen. Voor en achter de schermen. Van regisseur tot presentator. Daarbij mag de naam van Jan Douwe Kroeske niet onvermeld blijven. In 2016 ontfermt hij zich, in samenwerking met een Amerikaanse partner, over het archief van het legendarische muziekprogramma. Uit allerlei hoeken en gaten en uit binnen- en buitenland komen meer dan 6000 banden boven water. Een goudmijn. Dat laat de docu duidelijk zien. Clips, optredens in de studio, behind the scenes-opname maar ook oog voor de vormgeving. Zo komt de eerste tune voorbij. Wellicht een kleinoot voor de gemiddelde kijker maar mijn hart gaat er toch een beetje sneller van kloppen. The International Feel van Todd Rundgren vormt namelijk de basis voor de eerste opener van het muziekprogramma. Prachtig. 15 jaar Countdown levert flink wat muzikale herinneringen op. Dan komt vanzelf de volgende vraag naar boven drijven? Welke soundtrack past bij dit verhaal? Rundgren of toch Sound System van Herbie Hancock. Tijdens de hoogtijdagen wordt dit nummer in de Countdown leader en promo’s gebruikt. Luister en herken de samples!

Ik eindig in muzikaal opzicht misschien met een anticlimax. Zeker in vergelijking met muzikale grootheden als Todd Rundgren en Herbie Hancock. Maar mijn keus is onlosmakelijk verbonden met Countdown. Daarvoor terug naar januari 1989. 35 jaar terug in de tijd. Je wordt ouder papa. In het kader van het tienjarig jubileum vormt een aantal Nederlandse artiesten de Countdown All Star Band. Met Countdown brengt de crème de la crème van de Nederlandse popmuziek een eerbetoon aan het muziekprogramma. Van Frank Boeijen tot Normaal en van Frederique Spigt tot Roberto Jacketti.  Dat gebeurt allemaal onder de bezielende leiding van Henk Temming en Sander van Herk van Het Goede Doel. Het duo heeft speciaal voor deze gelegenheid de klassieker Downtown van Petula Clark in een nieuw jasje gestoken. Downtown wordt Countdown.

“So watch Countdown
Things will be great
Watching Countdown
Don’t be to late for your countdown
Countdown is waiting for you”

Het nummer wordt officieel uitgebracht en weet uiteindelijk de 14de plaats in de Top 40 te bereiken. Een voetnoot in de Nederlandse muziekgeschiedenis. En Countdown? Geen voetnoot in de Nederlandse TV-geschiedenis. Integendeel! Countdown is progressing … …10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, liftoff!

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *