Cliff Richard-Nothing To Remind Me (1974) / Devil Woman (1976)

Cliff RIchard-Nothing to remind me (hoes)

Meer dan zestig Top 10 hits, veertien nummer 1 hits en een nummer 1 hit in vijf opeenvolgende decennia. Dan heb ik het alleen nog maar over het succes in thuisland Engeland. Over wie ik het heb? Cliff Richard! Sir Cliff. Ons kikkerlandje blijft qua hitnoteringen wat achter maar vanaf eind jaren 50 tot begin jaren 70 scoort de zanger hier elk jaar één of meerdere hits. Begin jaren 70 komt de klad er wat in. In 1973 volgt nog een nummer 1 hit met Power To All Our Friends. Met dit nummer eindigt Richard als derde tijdens het Eurovisiesongfestival. Een jaar later levert Take Me High, de soundtrack van zijn laatste film, nog een bescheiden hitje op.

Daarna laat de zanger zich van een andere kant zien. Geen vroege rock-‘n’-roll held (50’s), succesvolle popartiest (60’s) of als christelijke artiest. Niets van dit alles. In 1974 verschijnt namelijk The 31st Of February Street. Cliff als singer-songwriter. Een album met meerdere eigen composities. Sfeervol en melodieus. Sierlijke strijkers. Ingetogen zang. Op het album staat onder andere een nieuwe versie van de nummer 1 hit Traveling Light (1959). Een georkestreerde versie die doet denken aan  Eleanor Rigby van The Beatles. Er wordt slechts één nummer op single uitgebracht: Nothing To Remind Me. Het is op z’n zachts gezegd niet de meest succesvolle plaat  van de zanger.

Twee jaar later slaat Cliff Richard terug met I’m Nearly Famous. Zijn 18de studioalbum. Het levert de hit Miss You Nights op. Top 10 hit in Nederland. Opvolger Devil Woman zorgt echter voor een ommekeer in Richard’s carrière. Het is zijn eerste Amerikaanse Top 10 hit. In meerdere landen wordt het een grote hit maar Nederland blijft achter. Geen hit of tip-notering. Ruim 40 jaar later staat het nummer opnieuw in de belangstelling dankzij de film I, Tonya.

 

Fijn om even de gebaande paden van het muzieklandschap te mijden en wat dieper te graven in het oeuvre van een succesvolle artiest. Yes sir!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *