Camaro’s Gang-Ali Shuffle (1982)

Camaro's Gang-Ali Shuffle (hoes)

Viva Italo

Het Hitdossier, ook wel de hitbijbel genoemd, ligt zowel thuis als op mijn werk standaard op mijn bureau. Het naslagwerk met alle hits en tips uit de geschiedenis van de Top 40 en Tipparade. Afhankelijk van de editie aangevuld met alle Alarmschijven, nummer 1 hits en andere hitfeitjes. Mijn eerste exemplaar dateert uit 1987. Voorzien van de nodige aantekeningen en zichtbare gebruikssporen. Thuis maak ik nog steeds dankbaar gebruik van de 2005 jubileumeditie. 40 jaar Top 40 hits en tips in een handig naslagwerk. Jaartallen, jaargetijden, aantal hits, hoogste positie etc. etc. Er zijn jaren geweest dat ik veel van deze feitjes direct paraat had. Tegenwoordig ligt de focus minder op de hitparadestatistieken hoewel er nog wel het nodige is blijven hangen. Anno 2023 ben ik echter meer geïnteresseerd in de muzikale achtergronden. De wekelijkse Hidden Treasures 2.0 bijdrage is wat dat betreft een muzikale krent uit de pap. De kers op de taart. Voldoende inspiratiebronnen. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de totstandkoming van de wekelijkse keuzes. Van grijsgedraaide favoriet tot recente (her)ontdekking. Parate kennis versus ‘dat-wist-ik-helemaal-niet’. Gesneden koek versus onontgonnen muzikaal terrein. In alle opzichten een wekelijkse muzikale ontdekkingsreis. Ik voel me in dat opzicht een muzikale ontdekkingsreiziger. Ik heb al eerder een quote van Frits Spits gebruikt en die wil ik in dit geval nog een keer met je delen.

“Muziek is het landschap langs je levenspad.”
(Frits Spits – De Avondspits)

Een deel van het landschap is bekend terrein. Het is ook fijn om je af en toe buiten de gebaande paden te begeven. Of juist even letterlijk en/of figuurlijk stil staan. Zo’n moment waarop je in een bekend landschap toch weer een klein detail ontdekt wat je nog niet eerder is opgevallen. De kracht van muziek. En het fijne is om dit juist met mede muziekliefhebbers te delen.

Vandaag komt een aantal van deze muzikale aspecten samen. De ingrediënten? Het Hitdossier, een jonge muzikale ontdekkingsreiziger en het muzikale brein. Tijdens het (bijna) dagelijks gebruik van het Hitdosssier wordt ik elke keer wel weer getriggerd. Een voor mij onbekende naam of titel. Of verbaasd dat een bepaald nummer nooit in de Top 40 heeft gestaan. Vaak zijn het juist niet de hitfeiten waar ik naar op zoek ben maar valt mijn oog daar toevalligerwijs op. Zo ook een paar weken geleden. Tijdens het bladeren zie ik in mijn ooghoek Camaro’s Gang en Ali Shuffle staan. Zomer 1985. Tipparade. Er begint zich niet, zoals anders wel vaak gebeurd, meteen een muziekje in mijn hoofd af te spelen. Terwijl ik op zoek ga worden in de tussentijd allerlei radertjes in werking gesteld. Herinneringen. Zomervakantie 1985. Vakantie in Ommen. De muzikale administratie gaat mee. De muzieklijstjes moeten natuurlijk up to date blijven. De Hitkrant wordt aangeschaft. Twee pagina’s vol hitlijstjes. De draagbare radio binnen handbereik. Essentieel voor een 12-jarige radio-en muziekfreak. Op de radio de hits van dit moment: Harold Faltemeyer, Paul Hardcastle en Benny Neyman. Maar ook nieuwe muziek van o.a. Amazulu, Denise Lasalle, The Korgis, Zinno en … Camaro’s Gang.

En nu dus 38 jaar later komt laatstgenoemde weer naar boven drijven. Ik kan me niet herinneren dat ik Ali’s Shuffle in al die jaren voorbij heb horen komen. Laat staan zelf heb opgezet. Italo in optima forma maar niet terug te vinden op de Italo cd’s die in de kast staan. Ali’s Shuffle is al in 1982 uitgebracht. Italo acts als Fun Fun, Righeira en Video behalen in die tijd de Nederlandse Top 40. Camaro’s Gang moet nog even geduld hebben. De groep bestaat uit een aantal Italiaanse vrienden met een gezamenlijke liefde voor Italo disco. Ze beginnen een eigen radiostation: Superradio. Op een gegeven moment gaat een aantal van deze Italo-fans zelf nummers schrijven. Er wordt een platenlabel opgericht om de muziek ook officieel uit te brengen: Superradio Records. Drijvende kracht achter dit label is Franco Scopinich. Componist, producer maar ook uitvoerende. Zo vormt hij samen met zangeres Venise Sun La Shan. In 1982 brengt het duo Catch uit. De eerste release via het Superradio label. Uitgegroeid tot een klassieker binnen het Italo-genre. Dat geldt ook voor een aantal singles van Camaro’s Gang: Ali Shuffle en Fuerza Major. In 1985 verschijnt het album Decamerone (The Camaro One) met daarop ondere andere deze twee Italo-hits. Is dit album de reden dat de single 3 jaar na dato in Nederland wordt uitgebracht? Of zijn het de Haagse radiopiraten?

Tijdens mijn muzikale zoektocht kom ik onder andere bij Radio Stad Den Haag en Penelope Radio terecht. Twee radiopiraten die zich in de eerste helft van de jaren 80 richten op nieuwe muziekstromingen waaronder de Italo muziek. Medewerkers van deze stations nemen de muziek vanuit Italië en Spanje mee naar Nederland. De Haagse discotheek De Marathon mag in dit verhaal ook niet onvermeld blijven. Begin jaren 80 staat de elektronische dansmuziek nog in de kinderschoenen. De term ‘house-muziek’ is nog niet ingeburgerd maar ontstaat in die tijd wel in Amerika. De synthpop, new wave maar ook Italo vormt een belangrijke inspiratiebron. Halverwege de jaren 80 komt de house vanuit Amerika overwaaien naar Europa. De ‘second summer of love’ (1988) markeert de start van de house-cultuur in Europa. In de jaren daarna ontwikkelt zich dit steeds verder. Verbreding en verdieping. Van eurohouse tot hardcore en van trance tot electrohouse. Daarbij worden de inspiratiebronnen uit het verleden niet vergeten. Dat geldt ook voor Superradio Records. Dit label komt aan het begin van dit millennium weer opnieuw in de belangstelling te staan. Met dank aan I-F. Het muzikaal alterego van de Haagse DJ en producer Ference E. van der Sluijs. Hij is één van de DJ’s die in de jaren 90 ervoor zorgt dat een nieuwe generatie kennis maakt met de electro en Italo uit de 80’s. In 1999 brengt I-F de mix CD All Mixed Up In The Hague uit. De volgende omschrijving spreekt voor zich.

”The holy grail” that created the revival of italo-disco. All we know is this is one of I-F’s finest mixes. Made in 1999 and it still sounds fresh today”.

Naast bekende namen als Patrick Cowley, Giorgio Moroder en Kraftwerk zijn ook Superradio Records klassiekers Ali Shuffle en Catch in deze mix te horen. Het fundament voor dit latere succes wordt begin jaren 80 gelegd. Vriendschap, passie en liefde voor de muziek. Een eigen radiostation. Een label. En bijna 20 jaar na dato (her)waardering voor de Italo pioniers. Een portie onvervalste Italo op z’n tijd is best fijn. Viva Italo.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *