Wie is de (muzikale) Bob?
De afgelopen 3 maanden stonden in het teken van de verhuizing van Hidden Treasures. Muzikaal vrijwilligerswerk. Een fijn vakantiebaantje. Onbetaalbaar. Alle muzikale schatten voorzichtig inpakken en de verhuisdozen netjes labelen. In de tussentijd het nieuwe onderkomen door een echte vakman onder handen laten nemen. Na oplevering met veel enthousiasme de verhuisdozen uitpakken. Vervolgens voor alle juweeltjes die de afgelopen 3,5 jaar de revue zijn gepasseerd een nieuwe plekje in ons muzikaal museum proberen te vinden. Hier en daar voorzien van een extra informatiebordje, linkjes en/of audio-en videomateriaal. Multimediaal is het toverwoord. Ons nieuwe stekje biedt wat dat betreft meer mogelijkheden dan het huurpand van de heer Zuckerberg. Nu is het de hoogste tijd om de collectie aan te vullen. Werner heeft vorig week het spreekwoordelijke lintje doorgeknipt en het startschot gegeven. Nu is het mijn beurt.
Naast mijn bureau staat een verhuisdoos. Bovenop is een label geplakt waarop met grote letters RADIO staat geschreven. Ik haal een stapel met CD-singles tevoorschijn. Radio? Geen nummers die ik dankzij mijn radiohelden heb leren kennen. Geen Frits ‘Avondspits’ of Rob Stenders klassiekers. Alhoewel de link met laatstgenoemde snel is gelegd. Een actueel linkje gezien de ontwikkelingen in radioland. Het gaat om liedjes die op de één of andere manier een link hebben met een radioprogramma en/of één van mijn radiohelden. Tijdens het inrichten van het nieuwe Hidden Treasures onderkomen heb ik voor een aantal van deze radioplaatjes al een nieuw plekje gereserveerd. Wat te denken van New Day van Millenium (1998) of de Punkpourri van The Speakersluts feat. Buffalo Bob, Fred Cassette en Buddy Volly (1999). Buffalo Bob. Die naam komt me bekend voor.
Terug naar begin jaren 90. De tijd van de Volle Veronica Vrijdag op Radio 3. Tussen 7 en 10 uur ’s avonds het radio hoogtepunt van de week: Stenders en Van Inkel. Extravaganza radio met de Irri Top 10, de Flip 9, Mario de Pizzaman, CQ DJ, Maître Unico en niet te vergeten de wekelijkse Minimix van Ben Liebrand. Na het nieuws, en reclame, van 7 uur de fameuze kickstart en het onvergetelijke “Met het weekend voor de deur”.
Veronica-geschiedenis in optima forma. Daarover gesproken. Het duo Stenders en van Inkel treedt op een gegeven moment in de voetsporen van oud Veronica DJ’s als Rob Out, Lex Harding, Jan van Veen en Will Luikinga. Zij begeven zich namelijk op het muzikale pad. Februari 1990. De Engelse band Primal Scream brengt Loaded uit. Een voorproefje op het album Screamadelica. De basis: een sample van I’m losing More Than I’ll Ever Have. Afkomstig van debuutalbum Primal Scream uit 1989. Voeg daar een aantal quotes uit de film Wild Angels (1966) en meerdere samples aan toe. Van I Don’t Wanna Lose Your Love van The Emotions tot What I Am van Edie Brickell. Het levert de Britse band in het voorjaar van 1990 een Top 40 hit op.
Het zorgt ook voor de nodige inspiratie bij Stenders en Van Inkel. Loaded doet natuurlijk in muzikaal opzicht denken aan de Stones-klassieker Sympathy For The Devil. Kortom wat doe je dan als creatief radio duo? Dan maak je een eigen versie. De ingrediënten: de muziek van Primal Scream en de tekst van Sympathy For The Devil. En niet geheel onbelangrijk de skills van mixmeester Ben Liebrand. Het resulaat: Sympathy For The Devil van Buffalo Bob & The Rinkelstars. Het muzikale alterego van de heren Stenders en Van Inkel. Een commercieel muzikaal avontuur? Zeer zeker niet. Het zijn andere tijden. Geen commerciële activiteiten zoals tijdens het roemruchte zeezender tijdperk. Veronica maakt deel uit van het publieke bestel. Radiobaas Lex Harding stelt voor om de opbrengst aan een goed doel te schenken.
Een potentiële hit? Hooggespannen verwachtingen? Of we zien wel waar het (Veronica)schip strandt? Dat vertelt de (radio)geschiedenis niet maar het wordt wel een hit(je). In de zomer van 1990 bereikt de single de 18de plaats in de Nederlandse Top 40. Volgens Rob Stenders levert de airplay jaarlijks nog een paar tientjes op. Vanzelfsprekend bestemd voor het goede doel. Of de combi Stenders en Veronica nog meer muzikale juweeltjes zal opleveren dat is de vraag. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Anno 2023 volgen de ontwikkelingen in radioland elkaar in razendsnel tempo op. Wellicht levert het de komende tijd nog voldoende inspiratie op. De RADIO verhuisdoos blijft voorlopig nog even naast mij staan. Kortom er is nog lang geen sprake van radiostilte.