Brian Kennedy – Captured (1990) – gastbijdrage Arjan van Elk

Als je vroeger van serieuze muziek hield, dan luisterde je op Hilversum 3 naar de VARA, KRO en de VPRO. Daar was ruimte voor alles wat links van het midden was en het meeste daarvan vond ik leuk. Bij Leidsekade Live en Villa 65 heb ik heel veel leuke bandjes voorbij horen komen en ik was ook trouw luisteraar van 2 Meter De Lucht In. Daar kwamen vele briljante singer-songwriters voorbij. Een van die gasten was de Noord-Ierse Brian Kennedy, die in 1990 het album The Great War Of Words uitbracht.

Bij Jan Douwe Kroeske in de uitzending mochten artiesten drie liedjes akoestisch doen. Tijdens het interview met Brian Kennedy klonk het prettige Ierse accent in zijn prachtige warme stem. Maar toen hij begon te zingen, stokte mijn adem in m’n keel. Ik ben niet klassiek opgevoed, maar ik geloof dat je zijn manier van zingen falsetto noemt. Het klonk hemels. Uiteindelijk heeft één track uit die sessie de beroemde eerste 2 Meter Sessies-verzamelaar gehaald, waarmee Brian Kennedy in Nederland toch een klein beetje bekendheid kreeg. Want single Captured en het album waar die op stond flopten hier jammerlijk.

Hij speelde tijdens die 2 Meter Sessie van 3 april 1990 vijf nummers: Capture, Open Arms, This Town, Keep A Firm Grip en Hollow. Ik heb later de volledige sessie in mijn bezit gekregen en deze draai ik nog regelmatig. In mijn oren een van de mooiste sessies die opgenomen is.

Met Brian Kennedy’s carrière is het trouwens prima gegaan. Hij heeft bijvoorbeeld in 2006 Ierland vertegenwoordigd tijdens het Eurovisie Songfestival in Athene, met het nummer Every Song Is A Cry For Love. Dit was het 1000ste nummer wat ten gehore gebracht werd tijdens het festival. Verder heeft hij in verschillende bands gezeten, ook solo meerdere albums uitgebracht en was hij coach bij de eerste twee seizoenen van ‘The Voice of Ireland’.

De singleversie van Capture staat niet op Spotify, maar die Hidden Treasure kun je wel hier terugkijken en -luisteren:

Zijn prachtige album The Great War Of Words is gelukkig wel te streamen, en wel hier:

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *