Boom Selecter – Bam (2004)

Boom Selector-Bam (hoes)

Tijd voor mijn laatste reguliere bijdrage voor de zomerstop. Ik neem het vakantie-stokje over van Werner. Mijn mede schatbewaarder is volgende week weer terug met een kersvers verhaal. De komende weken neem ik een frisse duik in het persoonlijke archief onder het motto: best (t)of. Vier weken lang hidden treasures die wat mij betreft wel wat extra aandacht verdienen. Voor het zover is eerst nog een zomers muziekje. Terug naar de zomer van 2004.

Mijn zomer kort samengevat: vakantie in Drenthe, Groningen en Frankrijk. En mijn laatste keer Lowlands. Ook mijn laatste zomer als inwoner van Zuidoost Drenthe. In 2004 weet ik nog niet dat 2005 een bijzonder jaar gaat worden. Een nieuwe baan, een (eigen) huis kopen, verhuizing naar Groningen en de geboorte van dochter Nova! Expect the unexpected. Maar 2004? Het is de tijd van volop bellen en sms-en! Whatsapp? Dat bestaat nog niet. Social media? Hyves wordt in de (na)zomer van 2004 gelanceerd. Muziek luisteren via Spotify? Nee. Downloaden via I-Tunes of is Kazaa je beste vriend? I-Phone? Nee Nokia it is. Op vakantie naar Frankrijk. Zonder TomTom. Met wegenkaart! En niet te vergeten de handige boekjes van de ANWB. Gewapend met fototoestel. Mooie plaatjes schieten in het prachtige Bretagne. Af en toe een sms-je richting het thuisfront. De foto’s komen later wel. Bij thuiskomst eerst even laten ontwikkelen. Het zijn andere (digitale) tijden.

De telecomproviders strijden om de gunsten van de consument. So … hi is het motto van KPN. Telfort heeft het “goed voor mekaar” en wordt van harte aanbevolen door Edwin Evers. Op een gegeven moment levert de strijd tussen beiden zelfs een gang naar de rechtbank op. KPN eist dat Telfort stopt met het gebruik van een tekstballon in de reclame-uitingen. Een kopie van de Hi-campagne? En Telfort? Volgens deze provider meldt KPN ten onrechte dat het bedrijf het beste netwerk heeft. Het zijn inderdaad andere tijden. Een jaar later is het probleem ‘opgelost’ als Telfort door KPN wordt overgenomen. Maar die Hi … campagne is op de één of andere wel blijven hangen. De kracht van reclame? De kracht van muziek in de reclame? Sander Baas en Iwan den Boestert zijn verantwoordelijk voor de muziek van een aantal Hi reclamespots. Samen vormen zij Boom Selecter. Het blijft niet bij de reclamemuziek. In de zomer van 2004 wordt Bam als single uitgebracht. Fijne ska overgoten met een elektronisch sausje. 3FM pikt het nummer op en draait het volop. De link met 3FM is overigens al snel gelegd. Dat is te danken aan den Boestert. In de Nederlandse hiphopwereld beter bekend als DJ Knowhow. Hij is o.a. samen met Kees de Koning één van de drijvende krachten achter Dutch Masters, een invloedrijk hiphopprogramma van de VPRO. In die tijd is internet nog niet ingeburgerd. De heren laten Nederland kennis maken met de hiphop. Van LL Cool J tot Wu-Tang Clan en van The Fugees tot Ol’ Dirty Bastard. Ze zijn allemaal te gast. Ook tal van opkomende Nederlandse hiphopacts maken hun opwachting.

Kees De Koning is inmiddels al jarenlang platenbaas van Top Notch. En mede hiphop-pionier DJ Knowhow? Niet alleen vanwege zijn radioactiviteiten maar ook als producer en DJ speelt hij een belangrijke rol. Samen met Patrick Tilon, beter bekend als Urban Dance Squad frontman Rudeboy, vormt hij General Dynamix. Daarnaast zijn beide betrokken bij Dom-i-no, een project van All Star Fresh (King Bee). Dat levert de Nederlandse hiphopklassieker Up The Par op. In de tweede helft van de jaren 90 werkt hij samen met Extince (album Binnenlandse Funk) en Brainpower (Door Merg En Been). In 2007 verschijnt zijn soloalbum Straatwaarde.

“Straatwaarde is van begin tot eind een zeer geslaagd eerbetoon aan de wortels van de (Nederlandse) hiphop, ook voor wie de pioniersjaren zelf niet heeft meegemaakt.”
(Recensie Oor)

Bam! Die kan DJ Knowhow in zijn zak steken.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *