Boom Boom Mancini-Red Skies (1985)

Boom Boom Mancini-Red Skies (hoes)

Toppop Yeah!

Toppop Yeah! Een legendarisch kreet en de laatste woorden van mijn hidden treasures verhaal van vorige week. Bewuste keus. Een verwijzing naar het verhaal van deze week maar daarover zo meer. Ik moet zeggen dat ik had verwacht dat het TV-programma De Beste Van 50 jaar Toppop voor de nodige inspiratie zou zorgen. Helaas is dat niet het geval.  Een understatemen! Als ik iets niets leuk vind dan zal ik daar niet zou gauw iets over schrijven. Ik steek liever tijd en energie in muzikale zaken die mij aanspreken en die ik graag wil delen met mede muziekliefhebbers. Maar ik moet het toch even kwijt. Kort maar krachtig de conclusie na het zien van de 1ste aflevering: gemiste kans! Vooral met zo’n rijk, en wereldwijd geroemd,  archief. En wat te denken van een markante persoonlijkheid als Ad Visser. Nu is de beste man natuurlijk niet de persoon om terug te blikken. Man van de toekomst alhoewel hij zo’n beetje dagelijks aan zijn roemruchte Toppop verleden wordt herinnerd. Mr. Toppop die zelf de fragmenten, of nog liever de volledige clips, voorziet van leuke anekdotes en andere interessante informatie. Visser’s boek Strange Days heeft in ieder geval bij mij regelmatig een glimlach tevoorschijn getoverd. Perfect voor een TV-format zou je zeggen.  Maar goed! Gevalletje ‘dat ga ik eens aan de binnenkant van mijn ogen bekijken’. CD met Toppop Tunes in de CD-speler, Toppop boek d’r bie en in gedachten Penny de Jager door het beeld zien huppelen. De Superclean Dreammachine anno 2020?

Maar eerst maar even back to life back to reality. Even wat muzikale herinneringen ophalen. Midden jaren 80. 1ste klas Mavo. Na het avondeten naar mijn slaapkamer. Huiswerk maken en naar De Avondspits luisteren. Daarnaast natuurlijk genoeg muziek op TV. Van Toppop tot Vara’s Clipparade en van Countdown tot Tros Popformule. En wat te denken van Formel Eins und Musikladen Eurotops im Deutschen Fernsehen. Terug naar najaar 1985. In die tijd komt Red Skies van de Nederlandse band Boom Boom Mancini regelmaat op de radio en TV voorbij. Frits Spits is laaiend enthousiast en draait de plaat grijs. Het nummer staat zelfs in de allereerste editie van het Steunfonds, de opvolger van de legendarische Steunplaat (start jingle!!). Op 11 oktober 1985 staat de band in de Toppop studio. Zonder Ad Visser. Zijn opvolger Kas van Iersel kondigt de band aan. Ook Countdown mag niet ontbreken en wat te denken van Los Vast.

Boom Boom Mancini kent zijn oorsprong in Urban Heroes. Deze Haagse new waveband wordt in 1979 opgericht en scoort begin jaren 80 een aantal Top 40 hitjes. Na een aantal jaren is de koek op en richten een aantal oud bandleden, waaronder zanger Evert Nieuwstede, Boom Boom Mancini op. Er verschijnen 2 singles: Red Skies en Into The Line Of Fire. Red Skies behaalt de 9de plaats in de Verrukkelijke 15. In de Top 40 is de 32ste plek het hoogst haalbare. Er volgt nog een album met Ferry van Leeuwen als nieuwe zanger. Ferry kennen we natuurlijk van de Memories Band en tegenwoordig van de Edwin Evers band. Succes blijft echter uit. Na een aantal jaren is het definitief over en uit. Urban Heroes keert overigens meerdere keren, in wisselende bezettingen, terug in de spotlights. In 2012 wordt zelfs een nieuw album uitgebracht. Zanger Evert Nieuwstede speelt meerdere keren met de band een thuiswedstrijd op het Parkpop festival. Overigens een veelzijdige muzikant. O.a. actief als singer/songwriter, producer en labelmanager. Toeval of niet. Volgende week donderdag, 3 september, viert Evert zijn 65ste verjaardag. Dat wordt gevierd met de release van de Abbey Road remaster van Fix The World (2019). Alvast gefeliciteerd! (Toppop) Yeah!

 

 

 

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *