In vuur en vlam!
8 maart: Internationale vrouwendag. Ontstaan aan het begin van de 20ste eeuw. In 1911 vindt de eerste editie plaats. Nederland volgt een jaar later. Ruim 100 jaar later zorgt het voor de nodige inspiratie. Op 8 maart 2021 besluit ik spontaan een Spotify-lijst samen te stellen. Het resultaat: 50 x vrouwenpower #1. Een playlist met 50 muzikale powervrouwen. Van jazz tot soul en van country smartlap tot Frans chanson. Van singer songwriter tot zingende actrice. Van de jaren 30 tot eind jaren 70. Leuke bezigheid. Het samenstellen van thema-lijstjes. Vooral als er spontaan een idee ontstaat voor een nieuw lijstje. Soms puur voor eigen gebruik. Op andere momenten leuk om te delen met de rest van de buitenwereld. Dat geldt zeker voor de Vrouwenpower playlist.
In 2022 krijgt dit een vervolg: 50 x Vrouwenpower #2 . Nog een staartje 70’s maar de focus ligt vooral op de jaren 80. De tijd van succesvolle vrouwelijke artiesten als Madonna, Whitney Houston en Janet Jackson. The Queen of pop ontbreekt niet. Dat geldt wel voor Whitney en Janet. Kwestie van keuzes maken. En dergelijke lijstjes zijn altijd arbitrair en onvolledig. In dit geval is het ook meer een dwarsdoorsnee van de persoonlijke platenkast.
In de playlist ook speciale aandacht voor bands met een sterke frontvrouw. Voorbeelden? Het Belgische Won Ton Ton met het kenmerkende stemgeluid van Bea van der Maat. Natuurlijk mag Chrissie Hynde niet ontbreken. Of wat te denken van het wat minder bekende ‘’Till Tuesday, een Amerikaanse new-wave band rond zangeres Aimee Mann. Bij het samenstellen van de lijst wordt het ene naar het andere luikje in het muzikale deel van mij hersenen geopend. Ik heb mezelf de beperking opgelegd dat de lijst maximaal 50 nummers mag bevatten. Binnen no time heb ik tientallen nummers verzameld. Licht uit, Spotify aan, sfeerlampje d’r bie en de playlist vullen. Alleen blijkt al snel dat er het e.e.a. mist. Of slaat de schrik mij om het hart. Ik heb vorig jaar al een ‘open brief’ geschreven over een muzikaal fenomeen: opnieuw opgenomen nummers. In dit geval was het bij de eerste noot al raak. De eerste noot? Die ontbreekt. Het eerste deel van het intro lijkt ‘spontaan’ te zijn verdwenen. Rigoureus de schaar erin gezet? En de rest van het nummer? Duidelijk hoorbaar opnieuw ingezongen en ingespeeld. Het blijkt dat ik juist die ene versie heb gevonden die niet voorzien is het predicaat re-recorded. Maar dat is wel duidelijk het geval. Het gaat om Like Flames van Berlin.
Berlin is bekend van de wereldhit Take My Breath Away. Terug te vinden op de soundtrack van de film Top Gun. De film die ervoor zorgt dat hoofdrolspeler Tom Cruise uitgroeit tot superster. Het nummer is mede geschreven door niemand minder dan Giorgio Moroder. Het levert de componist een Oscar Award en een Golden Globe op. Het wordt een wereldwijde hit. Nummer 1 in onder andere Amerika, Engeland en Nederland. Naast de soundtrack is de single ook terug te vinden op Berlin’s album Count Three & Pray.
Berlin timmert dan al een aantal jaren aan de weg. De basis voor de band wordt in 1976 gelegd als in California The Toys wordt opgericht. Na enige tijd wordt besloten om de naam te wijzigen in Berlin. De oorspronkelijke zanger wordt aan de kant geschoven. In eerste instantie wordt Toni Childs als zangeres naar voren geschoven. Gaat er een belletje rinkelen? In 1988 scoort ze in Nederland een hitje met Stop Your Fussin’. Childs wordt al snel vervangen door Terri Nunn. In 1979 verschijnt debuutsingle A Matter Of Time. Dit wekt de interesse van een aantal labels. Niet veel later besluit de zangeres de band te verlaten. Zij wil zich meer gaan richten op haar filmcarrière. Virgina Maccolino is haar vervanger. Alleen dat is, op z’n zachts gezegd, geen match made in heaven. Er wordt nog wel een album opgenomen maar labels die in eerste instantie hebben toegehapt haken af. Er lijkt een eind te komen aan de band. Mede oprichters John Crawford en Dan van Patten storten zich op een nieuwe groep: Fahrenheit. Alleen komt het duo erachter dat sommige nummers beter bij passen bij het stemgeluid van oud collega Terri Nunn. De zangeres reageert positief op een terugkeer en Berlin maakt een doorstart. Er wordt een platencontract getekend en vervolgens worden een single en EP uitgebracht. In 1982 is er het eerste succes met de single Sex (I’m A…). Een controversieel nummer dat in ieder geval voor de nodige aandacht zorgt. Geffen Records slaat zijn slag en brengt de eerder uitgebrachte EP en singles opnieuw uit. In 1984 verschijnt nieuw materiaal: het album Love Life met daarop de single No More Words. De eerste Amerikaanse hit en zelfs een top 10 hit in Nieuw Zeeland. Het nummer belandt tevens op de soundtrack van de film Vision Question. En daar blijft het niet bij. Een jaar later is de wereldwijde doorbraak een feit. En dat allemaal dankzij de eerder genoemde wereldhit Take my breath away.
Maar het is juist de opvolger die mij meer aanspreekt: Like Flames. Begin 1987 bereikt de single de 14de plaats in de Top 40. Daar blijft het in eerste instantie bij. Niet lang na het wereldwijde succes stopt de band. Niet alleen vanwege het feit dat het album Count Three & Pray geen commerciële hoogvlieger blijkt te zijn. De muzikale koers is ook een punt van discussie. Zangeres Terri Nunn ziet het succes van Take My Breath Away als opmaat naar het wereldpodium. De andere bandleden kijken daar anders tegenaan. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat de wereldhit juist niet door de band zelf is geschreven. Kortom einde oefening. Radiostilte. Tot begin jaren 90. Na veel geruzie en juridisch getouwtrek mag frontvrouw Nunn gebruik maken van de naam Berlin. In 1997 wordt de band heropgericht. Berlin treedt weer op, levert bijdrages aan verschillende tribute-albums en er wordt zelfs nieuw werk uitgebracht. In 2018 gebeurd er iets opmerkelijks. Tijdens een 80’s cruise treedt de band in oorspronkelijke bezetting op. Een jaar later maakt Teri Nunn bekend dat zij samen met haar oude bandmaatjes John Crawford en David Diamond weer een nieuw album gaat opnemen. Later dat jaar verschijnt Trancedense. Voor opvolger Strings Attached werken de bandleden samen met een orkest en worden oude nummers in een nieuw jasje gestoken. Eind goed al goed!? Nou de titel Like Flames krijgt wel een wrange bijsmaak.
In 2019 wordt bekend gemaakt dat elf jaar eerder bij een brand in de Universal studio’s in Los Angels meer dan 120.000 mastertapes zijn vernietigd. The New York post noemt het zelfs ‘the day the music burned’. Universal komt niet veel later met een aangepaste lijst waarop nog steeds flink wat namen en titels prijken. Onder andere die van Berlin. Dit wordt later deels tegengesproken door een medewerker van re-issue label Cherry Red. Volgens hem zijn de mastertapes van de Berlin veilig. Niet veel later maakt Universal bekend dat een aantal tapes is teruggevonden. Vroege opnames van nummers uit de periode 1983-1984. Is de mastertape van Like Flames ook aan de vlammen ontsnapt? Feit is dat op Spotify, maar ook via I-tunes, alleen maar remix versies en re-recorded versies zijn te vinden. Gelukkig hebben we de ‘fotos’ … pardon de LP nog in de kast staan.