Benjamin B.-Time In A Bottle (2000)

Blik Op De Tijd (album cover)

Dreunende knallen van het carbidschieten. Oliebollen. Natuurlijk met krenten. Op de radio komen de nodige klassiekers voorbij. Nog even de laatste inkopen doen. ’s Avonds neem ik nog even de tijd om stil te staan bij het afgelopen (muziek)jaar. Het voelt als een dag geleden. De realiteit? Het is iets meer dan een dag geleden. We zijn inmiddels 365 dagen verder. Dit tafereel zal zich vandaag ongetwijfeld vandaag herhalen.

Tik tak, daor giet de tied
Aal mar harder
Tik tak, zie hoe ‘e giet
Weer ‘n jaor

(Daniël Lohues-Tik tak)

Weer een jaar voorbij. Het is voorbij gevlogen. Naarmate je ouder wordt schijnt dat gevoel alleen maar sterker te worden. Daar kun je naar alle waarschijnlijkheid een heel, wetenschappelijk onderbouwd, epistel over schrijven. Laat ik mij maar beperken tot de muziek. Het muziekjaar 2023. Weer een volwaardig concertjaar. De aftrap met 2022 favoriet The Haunted Youth tijdens Eurosonic. Afgelopen vrijdag Tangarine, met de voorstelling Running In The Family, als afsluiter. Ook weer veel nieuwe muziek en artiesten ontdekt. Meer dan ooit tevoren. Het digitale aanbod is wat dat betreft onbeperkt. Hoe fijn ook maar er gaat natuurlijk niets boven een bezoekje aan de platenzaak of platenbeurs. Niks mooier as dat om maar weer even de woorden van de,  al eerder geciteerde, heer Lohues te gebruiken. Niet alleen nieuwe muziek maar tig jaar muziekgeschiedenis heeft natuurlijk ook het nodige opgeleverd. In dat opzicht valt er ook veel te (her)ontdekken. Dit jaar onder andere te danken aan de Rolling Stones Unzipped tentoonstelling in het Groninger Museum. Of de expositie over de Britse ontwerpers van Hipgnosis. Het toverwoord? Inspiratie. Niet alleen in muzikaal opzicht. Dat geldt ook voor de kleine en grote dingen in het dagelijks leven.

Een traan. Een lach. Herinneringen. Gevangen in de tijd. Naarmate je ouder wordt koppel je dat misschien wat minder snel aan een bepaald jaar of aan een datum. Het gaat dan meer over een bepaalde periode in je leven. De passie voor muziek die zich vanaf jongs af aan steeds verder ontwikkelt. Die liefde voor muziek, en radio, is er anno 2023 als ‘kersverse’ vijftiger nog steeds. Zoals eerder gezegd beleef je het aspect tijd en dimensie wel op een andere manier. Het ontdekken van nieuwe muziek en de daarbij behorende beleving koppel je als tiener misschien nog wat meer aan de liefde voor muzieklijstjes. Hoogste Top 40 notering. Datum van binnenkomst. Kortom statistieken. Of de fascinatie voor radio en de waardering voor bepaalde DJ’s. Tegenwoordig draait het meer om de persoonlijke beleving. Wat het met je doet. Of het je raakt. Het klinkt misschien wel vanzelfsprekend. Ik besef me echter steeds meer dat ik daar wel wat vaker bewust tijd voor mag nemen. Een goed voornemen! Even geen afleiding. 100 procent focus op de muziek. Muziek luisteren en de stapel muziekboeken eindelijk wegwerken. En wat te denken van al die muziekdocu’s in mijn archief? Even geen sociale media, het samenstellen van muzikale lijstjes etc. etc.. Tijd! Tijd volgens de Van Dale:

opeenvolging van ogenblikken; tijdsverloop, tijdsduur of tijdstip: na verloop van tijd; op tijd

Tijd om herinneringen te creëren. Tijd om volop te genieten. Het begrip tijd wordt op een prachtige manier bezongen door Jim Croce.  En muzikale verhalenverteller. Vakmanschap is meesterschap gaat zeker op voor deze, helaas te vroeg overleden, muzikant.

If I could save time in a bottle
The first thing that I’d like to do
Is to save everyday ’til eternity passes away

Het muzikale kerstmenu van twee weken geleden zorgt voor een fijne bijvangst. Of moet ik zeggen een heerlijk toetje? Time In A Bottle door Benjamin B.. In de jaren 90 is de versie van deze Groninger band een tijdlang te horen in de reclamespot van een bekende bierbrouwer. Grolsch. In 2000 verschijnt deze op de verzamelaar Blik Op De Tijd: Muziek Uit De Grolsch Commercials. De fervente bierdrinker krijgt het album gratis bij een krat bier. Nu snap ik waarom dit zilveren schijfje destijds aan mijn aandacht is ontsnapt. Geen groene knuppels voor ondergetekende. Maar ik wil bij deze alvast wel op muzikale wijze proosten op een nieuw jaar. Een gezond en muzikaal 2024 gewenst. Proost! Op naar nog meer muzikale (her)ontdekkingen en verhalen.

P.S. Time In A Bottle van Benjamin B. beluisteren? Zoekt en gij zult (nog) niet vinden. Pieter Post is onderweg. Komt tijd komt … Benjamin B..

Update:

En daar is Time In A Bottle van Benjamin B..

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *