Benjamin B.-Last Christmas (1998)

Zo, Dit Is Kerstmis (albumcover)

Kerst in Grunn.

I’m dreaming of a white Christmas. Lichtjes in de kerstboom. Kaarsjes aan. Buiten een witte wereld. Ik ben bang dat het bij dromen blijft. Een paar weken geleden was Groningen een paar dagen bedekt onder een laagje sneeuw. Zou het dan toch? Een witte kerst? Gevalletje nostalgische herinneringen of valse romantiek? Hoe vaak is er de afgelopen 50 jaar sprake geweest van een witte kerst? Ik vrees dat de statistieken een ander beeld schetsen dan mijn nostalgische herinneringen doen vermoeden. Kerstnostalgie! Het ultieme kerstplaatje komt natuurlijk naar voren in veel kerstklassiekers. In sommige gevallen spreekt de titel voor zich. White Christmas, Let It Snow en Sleigh Ride. Wat te denken van Frosty The Snowman of Winter Wonderland. Hartverwarmend maar ook winters koud. Over kerstplaatjes gesproken. Onder het motto het oog wil ook wat zijn er natuurlijk ook de nodige kerstklassiekers die vergezeld gaan van een winterse videoclip. Mariah Carey in haar kerstpakje huppelend in a winter wonderland. Maar het ultieme voorbeeld is natuurlijk Last Christmas van Wham!. Let it snow! Kerst in de sneeuw. Hoe vaak heb jij deze clip, sinds de release in 1984, al voorbij zien komen? Staan de beelden op jouw netvlies gebrand? Zie je George en Andrew en de dames weer samen door de sneeuw lopen, de kerstboom optuigen en gezellig rond het haardvuur zitten?  Zie je deze beelden in gedachten weer voorbij komen als je Last Christmas op de radio hoort? Er is geen ontkomen aan. Alhoewel?! Sinds 2010 is er Whamageddon. Het begint als een grap maar voor sommigen is het inmiddels ‘serious’ business. Een sport. De belangrijkste spelregel? Probeer de laatste 24 dagen voor kerst Last Christmas van Wham! te vermijden. Zelfs een flardje van een seconde is al voldoende om de strijd te moeten staken. In Nederland wordt Whamageddon liefdevol omarmd door KINK dj Tim op de Broek.

De Kink spelregels:

  • De bedoeling is om ‘Last Christmas’ van Wham! zolang mogelijk niet te horen
  • De spelperiode loopt van 1 tot en met 24 december. Die laatste dag om middernacht, dus als het echt kerst is, mag het weer!
  • Alleen het origineel van ‘Last Christmas’ telt mee. Covers, remixen, valse straatmuzikanten zijn geen probleem.
  • Je bent af zodra je het nummer ergens hoort en herkent. Zelfs een flardje is dan al genoeg. Ben je af, dan post je op Twitter, Facebook, Instagram of waar dan ook met de hashtag #Whamageddon dat je er uit ligt.

Kortom radio uit. Winkelcentra mijden. Hou jij het vol tot 24 december middernacht? Ik ben af. Beroepsmatig al voordat de goedheiligman überhaupt voet aan Nederlandse bodem heeft gezet. Privé waarschijnlijk al meteen na het stille vertrek van de Sint. Voor alle zekerheid maak ik voor nu gebruik van regel nummer 3. Alleen het origineel telt. Wees gerust. Ik zal je niet lastig vallen met een valse straatmuzikant of een, alles behalve geslaagde, remix. Covers mogen namelijk wel. Daarvoor terug naar 1998. In dat jaar brengt de VPRO in samenwerking met Excelsior Recordings de CD Zo, Dit Is Kerstmis uit. 13 kerstliedjes van Nederlandse bodem. De muzikale kerst ingrediënten? Claw Boys Claw frontman Peter te Bos neemt het door Shane McGowan geschreven Christmas Lullaby voor zijn rekening. Hoe actueel wil je het hebben! Bij deze een diepe buiging voor de onlangs overleden Pogues frontman maar bovenal begenadigd tekstschrijver. Daniël Lohues schrijft speciaal voor deze gelegenheid De Sneij. Dit levert in 2021 al een kerstverhaal op. Verder gaat het alle kanten op. Van Robbie Muntz tot Guus Meeuwis en van Wim de Bie tot Daryll-Ann. Laatstgenoemde voorziet Happy Xmas (War Is Vver) van een eigen sausje.

Maar vandaag valt de keus op een ander muzikaal kerstgerecht. Een fijne keus van de Zo, Dit Is Kerstmis menukaart. Ruim baan voor een andere band uit de Excelsior (kerst)stal: Benjamin B.. Oet Grunn. Winschoten om precies te zijn. In 1994 opgericht, Een jaar later wordt de finale van de Grote Prijs bereikt en wordt in eigen beheer het debuut, simpelweg Benjamin B. genoemd, uitgebracht. Op een ‘olderwets’ cassettebandje. In het kader van het 25 jarig bestaan verschijnt in 2020 het debuut op vinyl en CD. Dat is te danken aan een geslaagde crowdfundactie van oud drummer Michel Weber. Bij muziekminnend Groningen niet alleen bekend van zijn muzikale activiteiten maar ook van de plaatselijke Plato. In die hoedanigheid ook mede verantwoordelijk voor een eerdere greep uit de Hidden Treasures schatkist: Klark Kent en Don’t Care. Maar ik dwaal af. In 1996 ontfermt platenmaatschappij  Excelsior zich over Benjamin B.. Dit resulteert later dat jaar in de EP Cherry Blossom. Daarna volgen nog 3 studioalbums. Na het verschijnen van het derde album wordt het stil. Tot 2006. Dan is de band live te bewonderen tijdens de kick-off van Poparchief Groningen. In het kader van deze feestelijke gelegenheid wordt een aantal nummers van de legendarische Groningse groep Ro-d-ys gespeeld. Bekend van 60’s hits als Take Me Home en Just Fancy. Daarna blijft het tot de re-release van het debuut stil rond Benjamin B.. Maar nu zet ik, in het kader van Whamageddon, Benjamin B. graag nog een keer in de spotlighs. De piek op de kerstboom. Het toetje na een geslaagd kerstmaal. De verrassing in het jaarlijkse kerstpakket. Geen George Michael en Andrew Ridgeley zingend en glimlachend in de sneeuw maar deze keer eem wat aans. Last Christmas op zien Grunns en Wham! proof. D’r gait niks boven Grunn dizze karst.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *