Behave – High On You [Albumversie] (2005)

De Amsterdamse band Behave wordt in 2002 opgericht door Michiel Cremers en Gerjan Schreuder (beiden zang en gitaar). We horen voor het eerst van ze via FRET, een muziekblad van het Nationaal Pop Instituut (later Muziekcentrum Nederland, maar inmiddels opgeheven). Bij dat blad zit jarenlang om de vier maanden een CD, Demontage, met muziek van Nederlands talent. In oktober 2002 haalt High On You van Behave het zevende deel van deze compilatieserie. Op die manier komt de band in contact met Stacey Rookhuizen.

Klein uitstapje… Rookhuizen richt in 2003, als 17-jarige, het naar eigen zeggen ‘jongste label van Nederland’ op: Stacey Records. Het begin van een gevarieerde carrière, waarin ze o.a. werkt voor platenmaatschappij SONY BMG, het Nationaal Pop Instituut, KINK FM, en in jury’s zit van verschillende talentenprogramma’s en popprijzen. Tegenwoordig houdt ze zich bezig met ‘branded entertainment’. Haar bedrijf Bombilate heeft afgelopen najaar de verkiezingscampagne van de VVD ontwikkeld. Maar in het prille begin, inmiddels 20 jaar geleden, is ze de oprichter van het talentenplatform Dutch Delight.

Op de eerste Dutch Delight-verzamelaar – die in 2003 uiteraard op Stacey Records uitkomt – vinden High On You en Messed Up Motion van Behave een plek. Deze nummers worden ook uitgebracht als A- en B-kant van hun debuutsingle, maar die kan nog geen potten breken. De band is hoofdact tijdens de releaseparty van het Dutch Delight-album. Dit optreden imponeert Rookhuizen zo, dat ze besluit het management en de boekingen voor Behave op zich te nemen. Dit leidt er o.a. toe dat een Duits sigarettenmerk High On You onder hun commercial monteert en de band een single opneemt met Studio Brussel-DJ (en zangeres in de Belgische rockband Eden) Roos Van Acker.

In 2005 speelt Behave een rol in het TV-programma ‘Ik heb een plan’ van de Humanistische Omroep, waarin Rookhuizen gevolgd wordt. Dit landelijke platform komt mooi op tijd, want datzelfde jaar verschijnt hun debuut-CD On Air. De albumversie van High On You wijkt af van het drie jaar oude origineel en wordt opnieuw naar de radio gestuurd. Dit keer haken, mede dankzij de inspanningen van distributiepartner SONY BMG, 3FM en Yorin FM wel aan. Een hit blijkt echter te hoog gegrepen. Ik snap daar niks van, want hoor toch eens hoe lekker dit uit je speakers knalt! (lees onder de player verder).

Na het veelbelovende 2005 beleeft Behave een jaar later zijn hoogtepunt. Ze worden, samen met Stevie Ann, Jawat!, Kraak & Smaak en Brace, uitgeroepen tot winnaars van de Essent Awards. Dit levert ze een geldbedrag van €5.000,- op en een spot op Noorderslag 2006. Later dat jaar zoekt de band het nog hogerop, en doet een gooi naar deelname aan het Eurovisie Songfestival in Griekenland. Ze nemen het in het Nationaal Songfestival met drie liedjes op tegen Maud en Treble. Van die nummers mogen ze met Heaven Knows aantreden in de finale. Lang verhaal kort: Treble reist naar Athene af; ze eindigen in de onderste regionen. Heaven Knows wordt op single uitgebracht, met High On You dit keer als B-kant. Drie keer blijkt geen scheepsrecht en uiteindelijk valt het doek voor Behave.

Foto: FestivalInfo

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *