Batteaux-Tell Her She’s Lovely (1973)

Saint Etienne present Songs For The Fountain Coffee Room (hoes)

It’s summertime!

De Hidden Treasure schatkist is tot de nok toe gevuld. Mede schatbewaarders Sjaak en Werner en ondergetekende kunnen wat dat betreft nog wel een tijdje vooruit. Maar tussendoor dienen zich ook nieuwe opties aan. Ik blijf natuurlijk ook genoeg ’nieuwe’ muziek ontdekken. Niet alleen de nieuwe releases tijdens de wekelijkse Spotify luistersessie maar ook genoeg muziek uit het verleden. Tig jaar muziekgeschiedenis heeft natuurlijk ontzettend veel muzikale juweeltjes opgeleverd. Voor een groot deel nog onbekend terrein. Kortom naast schatbewaarder ook nog muzikaal ontdekkingsreiziger. Er staat wat dat betreft nog het nodige op het ‘nog-te-ontdekken-lijstje’. Artiesten waar ik me nog verder in wil verdiepen. Bepaalde genres of periodes in de muziekgeschiedenis. Nu is het natuurlijk onmogelijk om alles wat mij aanspreekt aan te schaffen laat staan alles te beluisteren. Soms wordt je dan een eindje op weg geholpen. Tips van andere muziekliefhebbers, een lovende recensie, een documentaire of een muzikaal verhaal. Dat laatste gaat in ieder geval voor de keus van deze week.

In dit geval een mooi muzikaal verhaal van Menno Pot in de Volkskrant over Bob Stanley. Bekend van de band Saint Etienne, schrijver en muziekjournalist. En, zoal Menno het mooi omschrijft, compilatiekoning, Voor het Engelse re-issue label Ace Records heeft deze king inmiddels al meerdere compilatiealbums samengesteld. De teller staat dit jaar al op 4 releases. Vandaag ruim baan voor de meest recente release: Saint Etienne Present Songs For The Fountain Coffee Room.

Zoals de titel al doet vermoeden heeft Stanley de hulp in geroepen van zijn mede bandleden. In alles hoor en zie je dat deze verzamelaar met veel liefde is samengesteld. Van de uiteindelijke selectie tot het boekje met de achtergrondverhalen. En van het artwork tot, niet geheel onbelangrijk, de volgorde waarin de nummers op de CD staan. En zeg nou zelf de volgende omschrijving tovert spontaan een glimlach op je gezicht tevoorschijn:

“This is the soundtrack for a bar in mid-70s Los Angeles, the kind of place where Warren Beatty and Julie Christie might meet in the afternoon for a secret rendezvous. The pace is strictly mid-tempo; it’s too warm for anything faster”

Kortom de perfecte soundtrack voor de hete zomerse dagen zoals we deze de afgelopen weken hebben mogen beleven.

Nu zijn de meeste nummers op Spotify terug te vinden. Dit geldt echter niet voor Hickory van Frankie Valli & The Four Seasons en Tell Her She’s Lovely van Batteaux. Voor mij tot voor kort een onbekende naam. Batteaux wordt gevormd door David en Robin Batteau. De samenwerking tussen de twee broers levert slechts één album op: Batteaux uit 1973. Een album dat een paar jaar geleden opnieuw op vinyl is uitgebracht. David Batteau brengt daarna nog de solo-plaat Happy In Hollywood (1976) uit. Daarnaast is hij actief als songschrijver. Zo schrijft hij nummers voor Seals & Crofts, overigens ook terug te vinden op deze verzamelaar, Michael Sembello en, meer recent, Madeleine Peyroux. Broer Robin ontpopt zich daarna als succesvol componist van reclamemuziek. Zo is hij verantwoordelijk voor bekende reclamemuziekjes van McDonalds, Budweiser en Chevrolet.

Zo ontdek je nog eens wat. En dat allemaal dankzij een artikel in de Volkskrant en de aanschaf van een overheerlijke, lome en zomerse verzamelaar. Dat smaakt naar meer. Volgende week verschijnt 76 In The Shade. Een muzikale terugblik op de zonovergoten zomer van 1976. Volgens Stanley:

“Een bruggetje tussen de muziek en een tijdsbeeld. Je voelt de hitte in de muziek.”

(Volkskrant)

Als alles mee zit wordt deze summer of 76 soundtrack volgende week aan de persoonlijke collectie toegevoegd. Terug naar de tijd dat ik nog in de zandbak zat, van de pokon snoepte, mijn ouders naar de Top 40 luisterden en naar Toppop keken. Bob Stanley’s boek Yeah Yeah Yeah: The Story Of Pop Music From Bill Haley To Beyoncé is inmiddels toegevoegd aan de boekenkast. Wellicht dat dit boek en de, nog aan te schaffen, compilaties voor nog meer inspiratie zorgen. Volgende week eerst maar weer eens een keer een Hidden Treasure uit de overvolle schatkist tevoorschijn toveren. (Toppop) Yeah!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *