B.a.r.t.- Gethsemane (2000)

B.a.r.t-Gethsemane (hoes)

Superstar Bart.

De verhalen liggen voor het oprapen. Komt je deze uitdrukking bekend voor. Dat kan kloppen. Een paar weken geleden heb ik deze gebruikt in het hidden treasure verhaal over Klark Kent. Vandaag een andere variant: de verhalen liggen op straat. Letterlijk in dit geval. Daarover later meer. Eerst terug naar de jaren 80. Geen bal op TV? Integendeel. Idols en The Voice zijn nog ver weg. Ruim baan voor kijkcijferkanon de Soundmixshow, de spin-off van de Playbackshow. Gepresenteerd door de enige echte Henny Huisman. In de jury o.a. Jacques d’Ancona. 17 jaar Soundmixshow levert een illuster rijtje winnaars op. Van Glennis Grace tot Tino Martin en van Marco Borsato tot Edsilia Rombley. Ook later succesvolle artiesten maken hun opwachting in de populaire TV show. Wat te denken van Gerard Joling en Helmut Lotti? Of Desiree Manders oftewel Desray die later succesvol is met 2 Brothers On The 4th Floor. In 1988 dringt de zangeres door tot de finale. Er kan telefonisch gestemd worden. Dat levert nooit eerder vertoonde taferelen op. Het telefoon netwerk komt zelfs plat te liggen. Of dat in 2000 het geval is durf ik niet te zeggen. Ik moet bekennen dat ik dan niet meer samen met mijn ouders voor de TV zit gekluisterd. Ik zit op dat moment waarschijnlijk in de studio een radioprogramma te presenteren. Het zijn andere tijden. Maar de winnaar van de finale? Die kom ik jaren later met enige regelmaat tegen.

Een zondag in september. Een rondje sociale media. Plaatsgenoot Bart plaatst op Facebook een screenshot van een Marktplaats advertentie. Een afbeelding van de hoes van de CD Single Gethsemane. Gereserveerd! meldt de verkoper. Commentaar van Bart:“Soms ben je net te laat”.Een bericht met een vette knipoog. Mijn korte en bondige reactie? Muk hebben! Voor de niet Groningers: die moet ik hebben. Een paar dagen later. Het is een zonnige nazomerdag. Ik ga niet op fietse maar besluit om wandelend naar de plaatselijke supermarkt te gaan. Op de terugweg hoor ik iemand zingend een deur achter zich dicht slaan. Een bekend stemgeluid. Het is Bart. “Blijf even staan”, klinkt vriendelijk maar enigszins gehaast. “Ik moet eigenlijk weg maar ik heb wat voor je”. De deur wordt weer geopend en Bart overhandigt mij een exemplaar van Gethsemane. Er volgt een kort gesprek over een gemiste hitparade notering. Met (geen) ‘dank’ aan de verkopende partij. Inderdaad Bart is de winnaar van de 2000 editie van de Soundmixshow. Hij wint met Ghetsemane. Afkomstig uit Jesus Christ Superstar. Na de winst wordt het nummer op single uitgebracht. Een hitparade notering zit er niet in. Ruim 20 jaar na dato vertelt Bart dat er flink wat exemplaren over de (digitale) toonbank zijn gegaan. Alleen de verkopende partij is vergeten de verkoopcijfers door te geven. Kortom deze cijfers tellen niet mee voor de samenstelling van de Top 100. Helaas!

Anno 2022 is Bart nog steeds muzikaal actief. De afgelopen jaren onder andere als lid van de band van mede Grunneger Arjen Vanderlinde. Vanderlinde timmert met name bij onze Oosterburen flink aan de weg. De groep verzorgt o.a. het voorprogramma van oud Marillion zanger Fish tijdens zijn The Moveable Feast Tour. In 2016 wordt Bart door Ton Scherpenzeel gevraagd voor Kayak. Een legendarische Nederlandse band. Een understatement! In het voorjaar van 2022 neemt Kayak afscheid van de fans. In de tussentijd is Bart solo actief en lanceert in 2021 het soloalbum Theatre Of Grief. Daarnaast is zijn ‘ouwe’ band Galaxy na 25 jaar weer nieuw leven in geblazen. De in 1997 opgenomen debuutplan Runaway Man ziet in het voorjaar van 2022 eindelijk het levenslicht. Het album wordt door progrockliefhebbers enthousiast ontvangen. Er zijn inmiddels plannen voor een tour. En wellicht zit er nog meer in het vat. Een nieuw album? Een buitenlands tour? Het Progrock genre is misschien niet zo bekend bij het grote publiek maar kent wereldwijd een toegewijde schare fans. Kortom dat komt wel goed.

En Bart? Die kom ik ongetwijfeld wel weer een keer tegen op straat, in de plaatselijke supermarkt of tijdens een platenbeurs. Wellicht leveren deze toekomstige ontmoetingen weer een nieuw muzikaal verhaal op. Eén ding is inmiddels wel duidelijk. De muzikale verhalen liggen hier in Groningen namelijk voor het oprapen.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *