Axis-Ela Ela / Someone (1972)

Axis-Ella Ella (hoes)

Mousikós Kýrios (μουσικός κύριος)

De fervente luisteraars van de Stenders Platenbonanza kunnen de volgende tekst waarschijnlijk uit volle borst meezingen:

“Jaaaa … het feest kan weer beginnen
Laat jezelf lekker gaan
Een hele hele hele goeie middag
Niet zo chagrijnig
Hey We gaan er tegenaan
Een hele hele hele goeie middag”

De inmiddels legendarische Bonanza jingle die dagelijks na het half uur nieuws door de ether wordt geslingerd. De basis voor deze jingle? Ela Ela van Axis. Dezelfde heer Stenders zorgt ervoor dat ik eind jaren 90 dit nummer leer kennen. Hoewel het in de jaren 70 een grote hit is kan ik me niet herinneren dat ik het in de jaren 80 en/of 90 op de radio voorbij hoor komen. Maar dankzij de door Stenders samengestelde Hard to Find Classics verzamelcd’s komt daar in 1999 verandering in.

De band Axis zal misschien niet meteen een belletje te rinkelen. Deze Griekse band wordt begin jaren 70 opgericht. Het is de tijd dat Aphrodites Child, de Griekse band met o.a. Demis Rousses en Vangelis in de gelederen, meerdere Top 40 hits scoort. Het linkje met deze muzikale landgenoten is snel gelegd. In beide gevallen zorgt het dictatoriale bewind in Griekenland ervoor dat de muzikanten hun vaderland verlaten. Muzikanten Dimitris Katakouzinos en Demis Visvikis vertrekken vanuit Griekenland naar Frankrijk en richten daar de band Axis op. In muzikaal opzicht tappen de heren uit hetzelfde vaatje als Aphrodites Child: een mix van progrock, psychedelica en folk. Dat is niet meteen het geval. Het eerste jaar zijn de heren nog een beetje zoekende. In 1971 verschijnt debuutalbum Axis. Het wordt geen succes. Daar komt een jaar later verandering in met het 2de album Ela Ela / Osanna. Aphrodites Child is dan al ter ziele. Demis Rousses stort zich vol overgave op een succesvolle solocarrière. Hij verruilt de psychedelische rockklanken voor een melodieuzer en warmer geluid. Vangelis richt zich op het schrijven van filmmuziek maar brengt ook een aantal soloalbums uit en werkt onder andere samen met Yes zanger Jon Anderson.

De muzikanten van Axis gaan nog even door. Met het opzwepende en aanstekelijke Ela Ela scoort de band de eerste Top 40 hit. In het voorjaar van 1972 Alarmschijf en binnen korte tijd een Top 3 hit. In de zomer van dat jaar doen ze het nog een keer dunnetjes over met het meer ingetogen Someone *. Eveneens een Top 3 notering. Overigens alleen uitgebracht als single en niet terug te vinden op één van de albums. Ook niet op het laatste album Axis. De zwanenzang van deze muzikale Grieken. Commercieel succes blijft uit en na drie jaar is het einde oefening.

Anno 2023 wordt dit laatste album door progrock liefhebbers als meest interessante album van de band beschouwd. Prog, jazzrock & fusion. Voer voor de liefhebbers maar waarschijnlijk minder geschikt voor het grote publiek. Ik heb zo het vermoeden dat de progrock liefhebber niet uit volle borst zal meezingen met Ela Ela. Maar misschien sla ik in dat opzicht de plank mis. Ik wens je als lezer in ieder geval, van welk genre je ook houdt, een hele hele hele goeie avond. Of middag, nacht of ochtend? Het is maar net wanneer je dit verhaal leest. Of zal ik op safe spelen? Ik wens je een fijne dag! Αντίο!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *