Anny! – My Man (2012)

Hoewel ze buiten de muziek om veel ander mooi werk doet, zal Annemarie Brohm waarschijnlijk vooral herinnerd worden als de zangeres van de Utrechtse band Leaf. En van die band zal vooral de hitsingle Wonderwoman onthouden worden. De muziekwereld (en het geheugen van de mens) is in dat opzicht meedogenloos.

Annemarie (9 april 1984) groeide op in Amersfoort. Daar zong ze in het koor van de kerk waar haar vader pastor was. Thuis luisterde ze naar Michael Jackson, Alanis Morissette, K’s Choice en Erykah Badu. Na een opleiding sociaal cultureel werk schreef ze zich in bij de Rockacademie in Tilburg. Daar richtte ze in september 2005, tijdens haar tweede studiejaar, met vier medestudenten de band Leaf op. Het jaar daarna deden ze mee aan de Popronde en in het voorjaar van 2007 wonnen ze de Telegraaf Talentenjacht. Vervolgens brachten ze in eigen beheer hun debuutalbum Life’s A Beach uit. Dat werd opnieuw uitgebracht nadat de band getekend had bij het label 8Ball Music.

Met de eerste single Wonderwoman bereikten ze in oktober 2007 de Top 10 van de Nederlandse Top 40. Omdat het nummer dat jaar de meest gedraaide single op 3FM was, mocht Leaf bij die zender de Schaal van Rigter in ontvangst nemen. Dankzij optredens op onder meer de Zwarte Cross, Appelpop, Malieveld, het Museumplein en 10x Vrienden van Amstel Live waren ze de meest spelende Nederlandse festivalband van 2008. Wat kan er dan nog fout gaan, vraag je je af.

Nou, het opnemen van een tweede album bijvoorbeeld. Dat wordt niet voor niets ‘het moeilijke tweede album’ genoemd, en het wordt er niet makkelijker op als met meerdere bandleden, ieder met hun eigen ideeën, beslissingen genomen moeten worden over de te volgen koers. Dan liggen muzikale meningsverschillen al snel op de loer, en Leaf was niet de eerste – en zeker niet de laatste – band die daaraan ten onder zou gaan. Begin 2009 ging de band per direct uit elkaar.

Omdat het blad niet ver van de boom valt, besloot Annemarie Brohm later dat jaar solo verder te gaan onder de naam Anny! Met een terecht uitroepteken, want haar talent was onmiskenbaar. Haar eigen wensen en visie met betrekking tot haar muziek overigens ook, en dat maakte dat het opnameproces in de studio niet altijd even soepel verliep. Na haar solodebuutsingle, met de veelzeggende titel No Regrets, was ze in 2011 te horen op de single Windmill van Shalla, waar ik een paar weken geleden over schreef(*).

Het duurde echter tot begin 2012 voordat er een opvolger van No Regrets uitkwam. Maar het is het resultaat dat telt, en dat mocht er zijn. My Man was een soulvolle song, die Annemarie samen met Yoshi Breen schreef. Hij zat zelf in de band Sunday Sun en heeft sindsdien hits geschreven voor onder meer Tiësto, Rondé, Emma Heesters e.v.a. Naast de smaakvolle productie van Jonas Filtenborg viel op My Man vooral de rauwe, Janis Joplin-achtige stem (zeg maar gerust strot) van Anny! zelf op. Die maakte ze ook tijdens liveoptredens (in de media en op het podium) waar. Daar ben ik meerdere keren getuige van geweest. Niet in de laatste plaats toen ze live te gast was in mijn radioprogramma Carte Blanche op Roulette FM, waar ze drie liedjes live speelde. Die opnamen koester ik, evenals die van mijn andere gasten uit die tijd, waaronder Arthur Adam, Rigby, Daybroke en buitenlandse artiesten als Graham Colton, Wakey!Wakey! en Jay Nash.

Onze ‘eigen’ oer-Hollandse Anny! spreidde op haar single My Man echter ook een internationale klasse ten toon. Kijk en luister maar naar de Hidden Treasure van vandaag (en lees ondertussen onder de video verder):

My Man was regelmatig op de radio te horen en zorgde voor een behoorlijk gevulde liveagenda. Ze nam in 2013 onder meer deel aan de Popronde. Tijdens die concerten was haar EP Here And Now exclusief te koop. Die bevatte vijf tracks van het album dat ze aan het opnemen was. My Man was er daar een van, maar ondanks alle aandacht (het nummer werd getipt door Doutzen Kroes en ook Anouk was enthousiast) werd het geen hit. Helaas gold dat ook voor de opvolgers Dirty Wonderful Mistake (een nummer met een Bintangs-achtige drive), de ballad That Is You en beoogde zomerhit Tududu. De singles stonden allemaal op Anny!’s veelbelovende debuut-CD Rooftop Views uit 2014, die de belofte niet waarmaakte.

De zangeres hing haar solocarrière in de wilgen, wat niet wil zeggen dat ze geen muziek meer maakte. Al sinds 2005 zong ze in de studio nummers in voor het kinderproject Minidisco, waarvoor ze vanaf 2014 ook live actief werd. Ze is volgens haar eigen opgave de stem op meer dan 110 nationale en internationale Minidisco-liedjes, die terug te vinden zijn op vijf platina-albums, vier gouden platen en verschillende losse gouden en platina-singles.

Begin 2016 liet ze zien zelfspot te hebben door mee te doen aan een reclame in het kader van de Week van de Mondhygiënist(**).

Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon en nam Annemarie later dat jaar deel aan seizoen 7 van ‘The Voice Of Holland’. Tijdens de blind auditions zong ze het nummer What’s Up van 4 Non Blondes, waarna coaches Ali B en Guus Meeuwis hun stoelen omdraaiden. De keuze viel op die laatste. Haar versie van En Vogue’s Free your Mind bracht de zangeres een ronde verder, maar haar uitvoering van Dua Lipa’s Hotter Than Hell bleek niet goed genoeg om de knock-out ronde te overleven.

Sindsdien is het op muzikaal gebied stil rondom Anny! Ze is niet meer actief op de social media en haar website annymusic.nl is uit de lucht. Op haar LinkedIn-profiel is te lezen dat ze nog maar ‘sporadisch actief’ is als professioneel muzikant. In plaats daarvan is ze sinds 2 jaar Jeugdbeschermer HBO bij het Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering. Eens een wonderwoman, altijd een wonderwoman.

(*) Lees hier mijn verhaal over Windmill van Shalla, waarop Anny! de achtergrondzang voor haar rekening nam
(**) Dit is die commercial met Anny! in het kader van de Week van de Mondhygiënist:

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *