Alto Passion-Let’s Do In The 80’s Great Hits (1980)

Alto Passion-Let's do it in the 80's great hits (bootleg)

In the mini/maxi-mix.

Soms komen verschillende muzikale lijntjes samen en vormen de basis voor een nieuw verhaal. Een duik in het persoonlijke archief. Een podcast over en met het roemruchte duo Curry en van Inkel. De release van de Soulshow jubileum vinylplaat die voorbij komt in de Vinyl Vrijdag podcast. De release van de, door Ben Liebrand samengestelde, verzamelaar Grand 12 Inches Deel 20. Een Facebookbericht met als onderwerp Stars on 45. Een rondje door mijn archief. De rode draad of de gemeenschappelijke factor? Mixen en remixen. In de jaren 80 is Ferry Maat’s Soulshow het meest getapete programma van de Nederlandse radio. Niet alleen vanwege de gloedje nieuwe import of nieuw werk van Ee Double Joe F ofewel Earth, Wind & Fire. Dit is vooral te danken aan de Bond van Doorstarters.

“In het kader van de door de regering beschikbare gestelde zendtijd voor De Bond Van Doorstarters, volgt nu een uitzending van De Bond Van Doorstarters. Door-door-door-door-door-doorstarters.”

Een wekelijkse mix. Maximale lengte tussen de tien en vijftien minuten. Gemaakt door enthousiaste thuismixers maar ook dj’s die in die tijd al naam maken. Een goed voorbeeld is Peter Slaghuis. Succesvol producer en remixer. Bekend van o.a. Hithouse.

 

Niet alleen de TROS timmert op dat gebied flink aan de weg. Veronica zet al iets eerder de toon met In The Mix. In de nachtelijke uren een uur lang de nieuwste dance, vooral import, gemixt door Ben Liebrand. In 1985 komt er een eind aan het programma. Jaren later keert het programma terug op het inmiddels commerciële Veronica. In 2017 volgt een verhuizing naar Radio 10. Daarnaast is Liebrand onlosmakelijk verbonden met Curry, en later Stenders, en Van Inkel. Elke vrijdag om twee platen over negen de Minimix. Niet één, niet drie, maar twee platen over negen de Minimix. Ware kunstwerkjes. Naast de TROS donderdag zitten de liefhebbers ook op vrijdagavond klaar. Cassettedeck in opnamestand en tapen maar. Ik heb thuis ook nog een stapeltje cassettebandjes liggen met verschillende Minimixen en Bond van Doorstarters afleveringen. Tijdens het doorspitten van mijn archiefkast kom ik deze bandjes weer tegen. Rond dezelfde tijd bezoek ik de website van Ben Liebrand. Aanleiding is het eerdergenoemde twintigste deel van de Grand 12 Inches reeks. Een nieuw muzikaal project? Een mooi vervolg op het Turn Up The Bass project. Op één deel na compleet. Naast een overzicht van alle mix cd’s, het Minimix -en Grandmixarchief is er nog veel meer te vinden op Liebrand’s site. Genoeg voor een avondje, of meer, muzikaal vermaak.

Ik kom onder andere de naam Michel Gendreau tegen. Er gaat niet meteen een belletje rinkelen maar als ik bij een eerste snelle scan in het artikel Stars On 45 zie staan weet ik genoeg. De link? Dat zal ik je vertellen. In mijn eigen woorden. Een mini-mix met samples uit het verhaal van Liebrand. In combinatie met het verhaal achter Stars on 45 wat ik jaren geleden al een keer ergens heb gelezen of gehoord. De kans is groot dat Red Bullet de muzikale bron is. De platenmaatschappij van Willem Van Kooten. Kortom de credits gaan naar de mixmaster himself en Joost den Draaijer en collega’s.

Terug naar eind jaren 70. Montreal Canada. Michel Gendreau is dj in een club. Op een gegeven moment overhandigt een bezoeker hem een tape met een mix. Ondanks de matige geluidskwaliteit en het feit dat de mix-skills misschien wel wat beter kunnen hoort de dj de potentie. De mix wordt opnieuw gemaakt met de platen uit Genderau’s collectie. Met hulp van mixer Paul Richer die alle fragmenten feilloos aan elkaar plakt. Het eerste deel dat onder handen wordt genomen is de Beatles-medley die begint met Video Killed The Radiostar van The Buggles en via Venus van Shocking Blue en Sugar Sugar van The Archies eindigt met een aantal Beatles klassiekers. Vervolgens wordt het intro en het eind van de medley opnieuw in de muzikale steigers gezet. In eerste instantie wordt de mix in de club afgespeeld vanaf een tape. Gemixt met de hits van dat moment zoals Lipps Inc’s wereldwijde hit Funky Town. Volgens de betrokken een bewuste keuze. In de hoogtijdagen van de disco is het niet gebruikelijk dat The Beatles in da club zijn te horen. Maar het werkt. We want more Beatles is het verzoek van een deel van het publiek. Maar het blijft bij de originele mix waarin zes Fab Four-songs zijn te horen. De mix wordt onder de naam Alto Passion ‘uitgebracht’. De titel: Let’s Do It In The 80’s Great Hits. Een bootleg want een officiële release zit er namelijk niet in. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de rechten. De oplossing? Laat dat maar over aan Wllem van Kooten over. De bootlegversie belandt op het bureau van de succesvolle platenbaas. Hij besluit een legale versie te maken. Wellicht ook getriggerd door het feit dat Venus, uitgebracht door van Kooten’s label Red Bullet, gebruikt wordt.

De uitvoerenden? Producers Jaap Eggertmont en Martin Duiser. Oud Golden Earring(s) drummer Eggermont timmert dan al een fink aantal jaren als succesvol producer aan de weg. Van Sandy Coast tot Long Tall Ernie maar ook Earth & Fire. Ze maken allemaal gebruik van de diensten van Eggermont. Martin Duiser is één van de drijvende krachten achter het (internationale) succes van de Nederlandse band Champagne. Vanwege de vele contacten van beide heren kost het weinig moeite om een flink aantal bekende muzikanten in de huren voor dit klusje. The Beatles zangpartijen komen voor rekening van Hans Vermeulen (Sandy Coast), Okkie Huijsdens (o.a. The President)  en Bas Muijs (Smyle en vader van ..). Daarnaast werken o.a. Cees Bergman (Catapult/Cat Music) en Jody Pijper mee. Het eindresultaat? De Stars on 45 medley.

Medley: Intro Venus/Sugar Sugar/No Reply/I’ll Be Back/Drive My Car/Do You Want to Know a Secret/We Can Work it Out/I Should Have Known Better/Nowhere Man/You’re Going to Lose That Girl/Stars on 45.

Er gaan binnen no time meer dan vijf miljoen exemplaren over te toonbank. Nummer één in Nederland en Amerika en een grote hit in een flink aantal andere landen. Naast de nodige gouden platen levert het ook twee jaar achter elkaar de Exportprijs op. De prijs voor best verkopende Nederlandse muziekact. Het succes smaakt naar meer en resulteert onder andere in de single More Stars, Stars On Stevie en opnieuw een Nederlandse nummer één hit met Stars On 45 Proudly Presents The Star Sisters.

Van home-made mixtape naar een wereldhit. In the mix! A big shout out to all the mixers in the house.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *