Alides Hidding-Hollywood Seven (1980)

Alides Hidding-Hollywood Seven (hoes)

Hoedje af!

Hey er is geen bal op de TV zong Henny Vrienten ooit. Ik zit niet dagelijks aan de beeldbuis gekluisterd. Ik durf mezelf ook geen bingewatcher te noemen. Uitzonderingen daargelaten. Scandinavische thrillers en Engelse detectives zijn favoriet. En natuurlijk kun je me altijd wakker maken voor een muziekdocumentaire. Alhoewel? Ik moet heerlijk bekennen dat ik daar eigenlijk meer tijd voor moet vrijmaken. In de loop van de jaren heb ik flink wat docu’s verzameld. Goed voornemen voor 2022? Qua muziekprogramma’s op TV is het in ieder geval in vergelijking met ‘vroeger’ dun gezaaid. Maar er zijn positieve uitzonderingen. De laatste weken kijk ik met veel plezier naar Beste Zangers. Karsu is de persoonlijke ontdekking. Bekend qua naam. Wel het nodige over gelezen en weleens muziek van haar beluisterd. Haar bijdrage aan de Beste Zangers smaakt echter naar meer. En dat is een understatement. Veelzijdig! Een krachtige stem. Groots door klein te blijven of juist flink uit te pakken. Anneke van Giersbergen bewijst al jaren dat ze tot de beste zangeressen van Nederland gerekend mag worden. In gedachten ga ik even terug naar de zomer van 1996. The summer of 96 staat voor mij voor een groot deel in het teken van live-muziek. Ik zie onder andere Anneke en haar band The Gathering live. Powervrouw! Hendrik Jan Bökkers is voor mij geen onbekende. De albums van Bökkers staan allemaal in de kast. Ook bij mij in de ‘achtertuin’ live gezien. De Sallander heeft al bewezen dat hij over een krachtig en onmeunig prachtig stemgeluid beschikt. Mooi dat de rest van Nederland daar nu ook mee kennismaakt. En niet geheel onbelangrijk Hendrik Jan’s muzikale horizon beperkt zich niet tot de streektaalrock. Veelzijdigheid is het toverwoord. En dat geldt natuurlijk ook voor good old Alides Hidding. In de jaren tachtig wereldwijd succesvol met zijn band Time Bandits. De beste zanger? In ieder geval de meest opvallende verschijning in het programma. Verrassend in alle opzichten. Een muzikale kameleon. Jazz. Blues. Rock. Alides draait zijn hand er niet voor om. En dan zijn gitaarspel. Play that funky music!

23 september 2021. Aflevering vier van Beste Zangers seizoen 2021. Alides wordt in het zonnetje gezet door zijn muzikale collega’s. Belle Perez brengt een swingende latin-versie van I’m Specialized In You. Bökkers zingt vol overgave Carry On van Crosby, Stills, Nash & Young. Een nummer waar de jonge Alides eind jaren 60 door geraakt wordt. Een groots muzikaal gebaar van Van Velzen in de vorm van Listen To The Man With The Golden Voice. Joe Buck zingt Regen Van Geluk. Een nummer dat Hidding voor Dana Winner schrijft. Anneke van Giersbergen giet Endless Road in een rockjasje. Maar het hoogtepunt is, volgens mijn bescheiden mening, Karsu. Zij blaast iedereen omver met haar versie van Hollywood Seven. In 1980 de eerste hit voor de hoofdrolspeler van deze aflevering. Amy Winehouse is still alive.

“Een speciale dame die moeten we in de gaten houden. De eerste paar seconden dacht ik wat gaat het worden. Het ritme kwam tot mij en toen begon ze zingen en daar kwam die Turkse,soort swing. En toen … werd ik weggeblazen.”

(Reactie Alides Hidding op Karsu’s versie van Hollywood seven)

Hollywood Seven. Een bijzonder nummer van een bijzondere muzikant. In 1954 geboren als Alidus Hidding in het Drentse Schoonoord. Er wordt door vader en moeder altijd gezongen en vader Hidding speelt accordeon. De kleine Alidus begint met de blokfluit en gaat daarna accordeon spelen. Hij wordt zelfs Drents kampioen. Maar als de muzikant als tiener zijn eerste gitaar krijgt is het hek van de dam. Tijdens zijn middelbare schooltijd is hij regelmatig te vinden in Tin Pan Alley, een koffiebar in Emmen. Daar maakt hij kennis met de popmuziek. Halverwege de jaren 70 wordt het allemaal wat serieuzer. De Emmer band ORB is het eerste wapenfeit. Daarna volgt de top 40 band Tickle. Er worden meters gemaakt. Veel optredens. Het podium als leerschool. Maar Alidus wil meer. De grote stad lonkt. Groningen daar gebeurt het. Een stad met een levendige muziekscene met Herman Brood & His Wild Romance als muzikale katalysator. In 1978 treedt Hidding toe tot Boozy. Een funk/discoband rond zanger-gitarist Bert Tamaela. Na een aantal wisselingen valt deze band uit elkaar. Tamaela maakt een aantal jaren later furore met Fox The Fox en scoort een internationale hit met Precious little Diamond. Alidus wordt Alides, start een solocarrière en brengt al gauw zijn eerste solosingle uit: Hollywood Seven.

Een cover. Een nummer met een interessante voorgeschiedenis. Hollywood even is geschreven door Gloria Sklerov en Harry Lloyd. Sklerov is een Amerikaanse songwriter. Na haar studie trouwt ze en zorgt ze, terwijl manlief rechten studeert, voor haar kinderen. Ze besluit op een gegeven moment om aan haar leven als huisvrouw een andere invulling te geven. Ze meldt zich aan voor een cursus liedjes schrijven. De cursusleider is zo danig onder de indruk van haar werk dat hij Gloria in contact brengt met mensen uit de muziekindustrie. Dat is het begin van een indrukwekkende carrière. Van Frank Sinatra tot Cher en van The Carpenters tot Dusty Springfield. Zij hebben allemaal een compositie van haar op de plaat gezet. Daarnaast schrijft ze muziek voor films en series. Onder andere voor As The World Turns. Dat levert haar een eerste Emmy nominatie op. Ze schrijft ook meerdere nummers samen met haar vroegere cursus-maatje Harry Lloyd. Een aantal weet ook Nederland te bereiken. Zo is op het album Homerun (1976) van The Cats het nummer I Wanna Be A Country Singer terug te vinden. Maar het meest bekend is toch wel een andere compositie. Bekend van Lucifer, de band rond Margriet Eshujis en met Henny Huisman achter het drumstel. House For Sale. Een Nederpopklassieker.

En hoe zit het dan met Hollywood Seven? Als Gloria Skerlov op een keer naar huis rijdt passeert ze een motel: Hollywood Eight. Het zorgt voor de nodige inspiratie maar het ‘bekt’, of netjes gezegd, het zingt niet lekker. De naam wordt veranderd in Hollywood Seven. In 1976 brengt de Australische zanger Jon English het nummer als eerste uit.

Het wordt niet alleen een hit in eigen land maar, bijzonder genoeg, ook in Zweden. Daarna volgen nog meerdere versies. In 1980 verschijnen er zelfs twee uitvoeringen. Juliane Werding neemt een Duitse versie op: Grossstatdtlichter. Het wordt geen hit bij onze Oosterburen. Alides Hidding heeft meer succes. Zijn versie behaalt in de zomer van 1980 de 25ste plaats in de Top 40. Een jaar na deze solohit richt de zanger Time Bandits op. Dat is het begin van een tijdperk waarin het succes zich niet alleen beperkt tot Nederland. Daarover wellicht later een keer meer. Voor nu neem ik mijn hoedje af voor Alides! Alides veural zo deurgaon!

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *