Alf – Stuck On Earth (1987)

Laat ik vandaag weer eens een joekel van een hit kiezen als Hidden Treasure, omdat die domweg niet op Spotify staat. Dat zal wel weer een rechtenkwestie zijn, omdat het nummer een en al samples bevat. Van een Amerikaanse TV-show nota bene, dus het kost waarschijnlijk meer geld om dat netjes te regelen dan het zou opleveren. Blijft een bizar fenomeen dat zo’n nummer dus niet op andere legale platforms staat, terwijl je er op YouTube ongestoord naar kunt luisteren. Maar goed, daar doen we dan maar ons voordeel mee op deze fijne Facebook-pagina.

Mijn bijdrage van vandaag kent eigenlijk twee hoofdrolspelers: Ben Liebrand (die het concept bedacht en de productie en mix voor zijn rekening nam) en het buitenaardse wezen Alf

‘Alf’ was een Amerikaanse TV-serie die liep van 1986 tot 1990. De comedy draaide om een buitenaards wezen (alien life form, Alf dus), dat gevlucht was van zijn thuisplaneet Melmac. Met zijn ruimteschip was hij neergestort in de garage van de familie Tanner. Omdat hij niet terug kon, werd hij opgenomen in het gezin, dat hem verborgen probeerde te houden voor anderen. Er zijn in Nederland maar liefst 102 afleveringen van ‘Alf’ uitgezonden. Op een gegeven moment was de populariteit van de serie zo groot, dat de plaatsnaamborden van het Duitse plaatsje Alf constant werden gestolen.

Ben Liebrand maakte in 1983 zijn radiodebuut op Veronica met het nachtelijke programma In The Mix. In dat programma was eind dat jaar ook voor het eerst Liebrands jaarmix te horen, die later de Grandmix ging heten. Van 1984 t/m 1987 was zijn Minimix, om ‘twee platen over negen’, een vast onderdeel in het legendarische programma Curry & Van Inkel. Verschillende zijn producties, die hem de liefkozende bijnaam Ben Plakband opleverden, werden ook officieel uitgebracht en waren over de hele wereld succesvol. Bekende voorbeelden zijn Holiday Rap van MC Miker “G” & DJ Sven, Lovely Day van Bill Withers, In The Air Tonight van Phil Collins, Sympathy For The Devil van Buffalo Bob & The Rinkelstars (die ik hier ook nog weleens voorbij zie komen), Dance Classics The Mix, Sucker DJ van Dimples D, What A Night (December ‘63) van The Four Seasons, Happy Station van Fun Fun, Let’s Talk About Sex van Salt ‘N’ Pepa, Heaven Must Be Missing An Angel van Tavares… de lijst is eindeloos. In 1990 bracht Liebrand onder zijn eigen naam de CD Styles uit, waarvan de track Move To The Bigband (met Tony Scott) een hit werd.

Al vanaf het begin was een van de kenmerken van zijn producties het feit dat hij niet alleen naadloos mixte, maar ook zelf veel instrumenten toevoegde, die hij bijna allemaal zelf bespeelde. In veel van die toevoegingen herken je nog steeds een typische Liebrand-sound (hoewel het feitelijk natuurlijk het geluid was van de gebruikte synthesizers, drumcomputers en samplers). Die muzikaliteit kwam goed van pas toen hij op een gegeven moment geen inspiratie had voor een nieuwe Minimix. Dat bracht hem op het idee zelf een nummer te maken, gebaseerd op samples uit de TV-serie ‘Alf’. Zoals zo vaak kwam hij op het laatste moment de radiostudio binnenlopen met die mix onder zijn arm. Stuck On Earth leverde zoveel positieve reacties van luisteraars op, dat het nummer officieel werd uitgebracht op single en in verschillende remixen. Het nummer kwam op 2e Kerstdag 1987 de Single Top 100 binnen en werd uiteindelijk een Top 5-hit in Nederland. Grappig genoeg haalde hij in Nieuw-Zeeland zelfs de Top 3.

De video kun je hier bekijken:

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *