Alex Harvey-To Make My Life Beautiful (1971)

Alex Harvey-To Make My Life Beautiful (hoes)

Muzikaal ambachtschap.

Januari 2021. Ik lees online een aantal artikelen over het muziekjaar 2021. Een terugblik op een bijzonder jaar. Livemuziek online beleven vanuit je luie stoel in plaats van het echt live voelen en beleven. Uitgestelde releases of juist artiesten die productiever zijn dan ooit tevoren. Het komt allemaal voorbij. Net als een lijst met de artiesten die ons in 2020 zijn ontvallen. Een indrukwekkende lijst. Little Richard, Bill Withers, Ennio Morricone, Peter Green en Eddie van Halen. Naast deze muzikale grootheden zie ik ook Alex Harvey in het lijstje staan. Alex Harvey? Die is toch al jaren geleden overleden? Oh nee dat is zijn Schotse naamgenoot. Singer-songwriter, gitarist en frontman van de Sensational Alex Harvey Band. Sinds de tweede helft van de jaren vijftig actief. Als jonge muzikant staat hij met zijn eerste eigen band al in het voorprogramma van Eddie Cochran en de eerdergenoemde Little Richard. Daarna volgen nog meerdere bands waaronder de Sensational Alex Harvey Band waarmee hij in de jaren 70 doorbreekt. In 1982 overlijdt Harvey in Zeebrugge. Een dag voor zijn 47ste verjaardag. Wachtend op de ferry wordt hij getroffen door een hartaanval. Een daarop volgende tweede hartaanval wordt de muzikant fataal. Volgens mij staat niet alle muziek van Alex Harvey op Spotify. Wellicht levert dit in de toekomst nog een muzikaal verhaal op.

Laat ik mij nu vooral richten op zijn naamgenoot. Geboren en getogen in Brownsville, Tennessee. Een veelzijdig man. Niet alleen (country)zanger maar ook actief als songschrijver, acteur en radiopresentator. Een Master Music & Education op zak. Na zijn studie vertrekt Harvey naar Nashville. In eerste instantie houdt hij zich vooral bezig met het omzetten van het werk van verschillende songschrijvers naar bladmuziek. Zo leert hij onder andere Billy Ed Wheeler kennen. Van hem leert hij de fijne kneepjes van het vak. Wheeler heeft onder andere klassiekers als Jackson en Coward Of The Country op zijn naam staan. Daarnaast is Kris Kristofferson een belangrijke inspirator. Al gauw gaat Harvey zelf aan de slag als songschrijver. Zo schrijft hij Rueben James. In 1969 een hit voor Kenny Rogers. Daarna volgen er al gauw meer artiesten die werk van hem opnemen. In de tussentijd vertrekt hij, op advies van Kenny Rogers, naar Los Angeles om zich te gaan richten op het acteerwerk. Maar dit betekent geen afscheid van de muziek. Integendeel.

In 1971 verschijnt debuutalbum Alex Harvey. Het album opent met To Make My Life Beautiful. De single zorgt voor een succesvolle start van zijn solocarrière. In het najaar van 1972 bereikt het de 14de plaats in de Top 40. Het blijft in Nederland bij deze ene hit. Het nummer staat overigens nog wel genoteerd in de eerste veertien edities van de Top 2000. In 2002 zelfs nog op een respectabele 268ste plaats. Op het debuut staat ook het nummer Delta Dawn. Een nummer dat een belangrijke rol speelt in zijn carrière als songschrijver. In 1973 behaalt DeltaDdawn in de versie van Helen Reddy de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. Reddy kennen we in Nederland vooral dankzij de hit I Don’t Know How To Love Him. Afkomstig uit de musical Jesus Christ Superstar. De zangeres is, met name in de jaren 70, zeer succesvol in Amerika en scoort meerdere hits. Daarvan halen maar liefst drie de hoogste positie van de Billboard Hot 100. Delta Dawn wordt echter een jaar eerder al uitgebracht als debuutsingle van de destijds 13-jarige Tanya Tucker. Binnen de Amerikaanse country-scene een grootheid. Het levert de zangeres haar eerste Grammy nominatie op. In 2019 zingt ze dit nummer samen met de eveneens succesvolle Brandi Carlile tijdens de uitreiking van de jaarlijkse CMT Music Awards. Een jaar later overlijdt Harvey. Dat de songschrijver een belangrijke rol heeft gespeeld in de carrière van Tucker blijkt wel uit de volgende woorden.

“Delta dawn started everything off for me and has kept me going ever since.I thank God for him, his song, my life, my career and my fans — as I find myself grateful and thankful knowing my life would have been so different without the iconic ‘Delta dawn’ and her creator Alex Harvey.” (Tanya Tucker na het overlijden van Harvey)

Zo zijn er tal van artiesten die een nummer van Harvey opnemen. Van Billy Ray Cyrus tot Peggy Lee en van Sammy Davis Jr. tot Dusty Springfield. Kenny Rogers spant echter de kroon en neemt maar liefst 18 Harvey composities op. En wat zou er gebeurd zijn als Rogers hem niet het advies had gegeven om naar Los Angeles te gaan? Het acteerwerk levert Harvey onder andere rollen op in series als Dallas en The Dukes of Hazzard maar ook in The Rainmaker (1997), een film van Francis Ford Coppola. Alex Harvey overlijdt op 4 april 2020 op 79-jarige leeftijd. Amper twee weken na de dood van zijn muzikale vriend Kenny Rogers. Vijf maanden later wordt het overlijden van Helen Reddy bekend gemaakt.

Een muzikale eendagsvlieg? Zeer zeker niet. Het schrijven van mooie liedjes is een ambacht. Too Make My Life Beautiful is daar een goed voorbeeld van. En muzikale grootheden hoeven vanzelfsprekend niet altijd zelf in de spotlights te (blijven) staan.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *