After All-If You Need Me (1973)

After All-If You Need Me (hoes)

Nommer 1 in Suid -Afrika.

Ken je het verhaal van die Nederlandse band die in de jaren zeventig een nummer 1 scoort in Zuid Afrika? Enig idee welke band ik bedoel? Pussycat? De band die verantwoordelijk is voor de hidden treasure van afgelopen week? Pussycat staat inderdaad wekenlang op 1 in Zuid Afrika. Eind 1976 bezet de Limburgse groep zelfs de 1ste en 2de plaats van de Zuid Afrikaanse hitlijst. Mississippi op 1 en Georgie op 2. Mississippi staat in totaal acht weken op nummer 1 en verbreekt daarmee het record van twee andere Nederlands producties. Beide staan vier weken op 1: Venus van Shocking Blue en Paloma Blanca van George Baker. Maar geen dutch country, geen Haagse beat en ook geen fijne meezinger van Hollandse bodem. De band in kwestie is zelfs niet terug te vinden in het Hitdossier. De hitbijbel die ongetwijfeld bij veel muziekliefhebbers in de boekenkast zal staan. Het naslagwerk met alle Top 40 hits en singles die ooit in de tipparade hebben gestaan. Hoe zit dat? Een nummer 1 hit in Zuid Afrika maar geen hit in Nederland. Terug naar de jaren 60.

In navolging van het succes van The Beatles, The Rolling Stones maar ook tal van andere bands schieten in Nederland de bandjes als paddenstoelen uit de grond. Van de Haagse beat van Golden Earring tot de Palingsound van The Cats. En van de Drentse blues van Cuby tot de close harmony sound van de Twentse The Buffoons. Er ontstaat een levendig livecircuit. Van popzaal tot rokerige kroeg en van dancing tot de eerste festivals. Qua live muziek is er veel aanbod. Het zijn niet alleen de bekende bands die daar van profiteren. Overal in het land zijn bandjes actief en live te bewonderen. Dat is het ook geval in Enschede en omgeving. Voorbeelden? Bands als Ex Libris, Highway’ 61, The Ronal Four en Mother Of Pearl. Initiatiefnemer van laatstgenoemde band is de dan 14 jarige Adje Vandenberg. De muzikale link tussen deze vier bands? After All! Een groep die in 1972 wordt opgericht en bestaat uit oud leden van de hierboven genoemde bands. Zanger en gitarist is Gerrit Trip die er dan al een aantal jaren in de muziek heeft opzitten. In de jaren 60 is hij één van de oprichters van Highway’ 61. En aantal leden van deze band maakt later deel uit van … Teach-In. Gaat er, ding dong, een belletje rinkelen? After All gaat voortvarend van start. De band tekent een contract bij Negram. Een succesvol Nederlands platenlabel. Tussen 1972 en 1976 scoort Negram negen nummer 1 hits in de Top 40. Met dank aan artiesten als Alexander Curly, George Baker, Hank The Knife & The Jets en BZN.

Een nummer 1 hit voor After All zit er niet in. Althans niet in Nederland. In 1973 neemt de band, in de thuisstudio van één van de leden, de eerste single op: If You Need Me. Een cover. Mede geschreven door Wilson Pickett die het in 1963 als eerste op de plaat zet. In hetzelfde jaar scoort Solomon Burke een grote hit met het nummer. Op beide versies is overigens Cissy Houston, de moeder van Whitney, in het achtergrondkoortje te horen. Er volgen meerdere coverversies. Van de Zweedse Hep Stars met een jonge Benny Anderson in de gelederen tot The Rolling Stones maar ook Tom Jones zet op de plaat. En begin jaren zeventig dus After All. Deze soulklassieker past perfect bij het blue-eyed soul stemgeluid van Trip. Het wordt geen hit in Nederland maar dan is daar een onverwacht telefoontje met een verrassende boodschap. If You Need Me is een grote hit in Zuid Afrika. Begin 1974 komt het nummer binnen in de Zuid Afrikaanse hitparade en bereikt op 8 maart van dat jaar de 1ste plaats. Er gaat vervolgens bij de Nederlandse platenmaatschappij een belletje rinkelen. Het Zuid Afrikaanse succes smaakt naar meer. Er moet in eigen land toch meer mogelijk zijn? Er wordt een nieuwe versie opgenomen. Dit keer niet in de eigen thuisstudio maar in de studio van EMI. Nederlands succes blijft echter uit. Het wordt wel volop gedraaid op de zeezenders en tot op de dag van vandaag is After All te horen op de piratenzenders in Noord- en Oost Nederland.

Er wordt nog een aantal singles opgenomen waaronder Tupolev. Geschreven door Ilja Gort. Inderdaad tegenwoordig bekend als wijnboer maar jarenlang actief als muzikant (After Tea) en componist van reclametunes. In de tussentijd verandert de bezetting van de band. Zo vertrekt Gerrit Trip in 1978 naar Teach-In. Deze groep scoort nog een paar hits maar in 1980 is het over en uit voor de oud winnaar van het Eurovisiesongfestival. Gerrit Trip blijft muzikaal actief en speelt onder andere in (Top 40) bands als Black Lake en Trip to Trip. Vooral in de jaren tachtig en negentig. Het is de tijd dat er in elke plaats wel een discotheek te vinden is. Er is (bijna) wekelijks live muziek. Gerrit Trip is veelvuldig te vinden op de podia in (vooral) Noord-en Oost Nederland. Ik ben daar tijdens de weekend-uitstapjes regelmatig getuige van. If you need mee hoor ik in die tijd helaas niet in de live-versie voorbij komen. Natuurlijk wel via de piratenzenders. Jaren later als ik Zuidoost Drenthe heb verruild voor Groningen hoor ik het nummer zelfs in een winkelcentrum voorbij komen. Tussen alle gebruikelijke popklassiekers. Verrassend.

In 2013, bijna 40 jaar na het Zuid Afrikaanse succes, besluit Trip een nieuwe versie op te nemen. Hij speelt op dat moment al een tijdje samen met een aantal muzikanten die hij kent van zijn oude band Black Lake. Op een gegeven moment krijgt de zanger de vraag om If You Need Me te spelen. De muzikanten reageren enthousiast. Daarnaast speelt er nog iets anders mee. Het succes op YouTube. Het nummer wordt gedeeld door verschillende fans. Niet alleen vanuit Nederland en Zuid Afrika maar uit alle windstreken. Al die positieve reacties zorgen ervoor dat de zanger opnieuw de studio induikt. De titel wordt veranderd in If You Need Me After All, een eerbetoon aan zijn oude band. Binnen de kortste keren is de nieuwe versie meer dan 100.000 keer bekeken. Anno 2021 staat de teller op ruim 400.000 views. Met wederom reacties van over de hele wereld. Een Youtube hit.

Leuk detail. Een jaar of vijf geleden kom ik erachter dat ik If You Need Me al jarenlang in de platenkast heb staan. Naast muziek is radio mijn grote passie. Ik heb het tijdperk van de zeezenders niet bewust meegemaakt maar volgens mijn moeder staat tijdens haar zwangerschap en mijn eerste levensjaar regelmatig de radio afgestemd op Radio Veronica. Jaren later begin ik me meer te verdiepen in dit radiofenomeen. Op rommelmarkten koop ik de ene naar de andere zeezender elpee. Van een verzamelaar met ‘alle’ jingles van Veronica tot Rob Out’s Goud Van Oud en de Lexjo Adje Bouman Top 10. Maar ook verzamelaars waarbij het Veronica logo alleen al voldoende is om de plaat aan te schaffen. Daarbij gaat het dus echt figuurlijk om het plaatje. Voorbeeld is de verzamelaar Veronica Presenteert 14 Vakantie Favorieten. Uitgebracht door het eerder genoemde Negram label. 14 originele hits staat op de hoes vermeld. De eerste eigenaar heeft de elpee destijds voor 12,50 gulden bij de Bijenkorf gekocht. In de jaren 90 verdwijnt de verzamelaar tussen al het andere zeezender materiaal. Jaren later richt ik de platenkast opnieuw in. Ik besteed wat extra aandacht aan de rij met zeezender elpees en andere radio-gerelateerde releases. En dan in één keer! Verrek!? Radio Veronica Presenteert 14 Vakantie favorieten. Kant B nummer 6: After All en If You Need Me. After all eind goed al goed!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *