Adele Bertei – Little Lives, Big Love (1988)

Toen Sjaak, Carlo en ik spontaan besloten tot de oprichting van dit platform, wilden we er geen gras over laten groeien en snel van start gaan. Het ijzer smeden als het heet is, je kent dat wel. Om snel tot een aanzienlijk lijstje met liedjes te komen, begon ik met het doorakkeren van mijn verzameling vinylsingeltjes. Ten eerste omdat ik er daarvan, vergeleken met mijn CD-singles, niet zoveel heb (een stuk of 450, schat ik) en ten tweede omdat ik inschatte dat ik daar de meeste liedjes zou aantreffen die nog niet op Spotify staan (hét criterium om voor Hidden Treasure door te gaan). Verreweg mijn meeste vinylsingles kocht ik in de jaren ‘80, dus dat decennium is oververtegenwoordigd in het HT-lijstje dat ik tot dusver heb opgesteld.

Mijn keuze van deze week is geen uitzondering. De Amerikaanse zangeres Adele Bertei staat met precies 0 (zegge: nul) eigen liedjes op de grootste streamingdienst. Als je haar daar opzoekt, krijg je één hit: ze zingt op het nummer Rock It Down van Peter Laughner uit 2019. Dat is op zich vreemd. Want Pere Ubu’s Laughner, die Bertei op jonge leeftijd ontdekte en met wie ze haar eerste bandje Wolves vormde, overleed al in 1977. Wonderen bestaan!

Niet lang daarna was ze een tijdje personal assistant van Brian Eno en begon ze de all-girl punk-funkband Bloods. Dit wordt beschouwd als de eerste rockband van openlijk homoseksuele vrouwen. Ze stonden nog in het voorprogramma van The Clash. Na het uiteenvallen van Bloods werkte Bertei zelfs nog even als DJ in Amsterdam.

Haar eerste muzikale wapenfeit voor een iets groter publiek was Hyperactive! van Thomas Dolby, in 1984. Dit was feitelijk een duet met Adele Bertei, maar ze heeft de credits nooit gehaald. Schande! Drie jaar later kreeg ze wel een terechte vermelding op het hoesje van Just A Mirage van Jellybean, wat ze niet alleen zong, maar ook meeschreef. Dat nummer staat overigens wel op Spotify, maar zonder vermelding van Bertei. Had ik al ‘schande!’ gezegd?

Als je de muzikale stijlen van al deze voorgaande projecten op een rijtje zet, wijkt mijn Hidden Treasure van vandaag daar totaal van af. In 1988 bracht de zangeres de single Little Lives, Big Love uit. Een anti-apartheidliedje dat in Nederland niet eens de bovenste helft van de Tipparade haalde, maar van een (letterlijk) ongehoorde schoonheid is. Vooral de zangmelodieën grijpen me altijd bij de strot, zeker de delen die worden ondersteund door een koor. Om te janken zo mooi…

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *