Adam F – Circles (1995/1997)

Soms valt de appel niet ver van de boom. En soms valt ‘ie niet ver van de boom, maar stuitert ‘ie vervolgens meters ver weg. Dat laatste is hier aan de hand…

Wie kent Alvin Stardust nog? Zijn echte naam was Bernard William Lewry en aanvankelijk, beginjaren ‘60, trad hij op als Shane Fenton. Die F van Fenton moet je even onthouden… Hij brak uiteindelijk internationaal door met de hit My Coo Ca Choo. Dat nummer was in werkelijkheid opgenomen en ingezongen door degene die het ook geschreven had: Peter Shelley (de ontdekker van bands als Amen Corner en Ten Years After). Hij had dit gedaan onder het zelf verzonnen pseudoniem Alvin Stardust. Shelley had echter helemaal geen ambitie voor een carrière in de spotlights, en toen My Coo Ca Choo een hit dreigde te worden, zocht hij als de wiedeweerga iemand die het gezicht voor deze act kon worden. Die vond hij in Shane Fenton, die dus voortaan als Alvin Stardust door het leven zou gaan. Shelley bleef nog wel liedjes voor de act schrijven en produceren. In 1981 haalde Stardust zelfs de #1 in Nederland met zijn versie van de jaren ‘50 rock ‘n’ roll song Pretend.

Zijn zoon Adam Fenton was op dat moment 9 jaar oud. Toen beginjaren ‘90 uit de jungle scene de drum & bass-stroming voortkwam, was hij er al snel bij. De grote muziekmaatschappijen lieten het genre lange tijd links liggen, waardoor een beperkt aantal kleinere labels er behoorlijke (underground-, maar ook hitparade-)successen mee kon behalen. Een van die labels was Adam F’s Kaos Recordings, dat later met DJ Fresh’s label Breakbeat Punk samenging tot Breakbeat Kaos. Pas sinds 2016, toen BMG Rights Management zo’n ander klein label (RAM) overnam, is de populariteit van drum & bass aanzienlijk toegenomen. Grote namen door de jaren heen zijn Breakbeat Era, Chase & Status, High Contrast, Kosheen, Netsky, Noisia, Pendulum, The Prodigy, Roni Size, Rudimental, Sigma, Sub Focus en Wilkinson. Ook DJ Fresh scoort tot op de dag van vandaag regelmatig grote hits, vooral in Groot-Brittannië en – opmerkelijk genoeg – België.

En dan hebben we natuurlijk Adam F zelf nog… Zijn eerste single, in 1995, was Circles. Een ge-wel-dig nummer, dat helemaal niks deed. En dat is zonde, alleen al omdat waarschijnlijk veel tijd was besteed aan het clearen van alle samples. Of niet natuurlijk, want van de drie samples was er maar eentje op het hoesje vermeld: Westchester Lady van Bob James, waar de melodie vandaan kwam. De samples uit Physical Thing van BLACKstreet (het opvallende ‘Check, check, check, check, check’) en Going In Circles van Tameka Starr (waaruit alleen het woordje ‘Circles’ gehaald is) kregen – waarschijnlijk vanwege hun korte duur – geen credit.

Twee jaar later had Adam F zijn debuutalbum Colours af. Een klassieker in het drum & bass-genre, die stomtoevallig op mijn verjaardag – 3 november 1997 – uitkwam. Ik vond het een uitstekend presentje voor mezelf en nog steeds is elke luisterbeurt een cadeautje. De CD bevatte bijdragen van o.a. Tracey Thorn (Everything But The Girl), Ronny Jordan, Goldie en MC Conrad.

Ter promotie van het album werd Circles opnieuw uitgebracht, dit keer met remixen van o.a. Roni Size. Dat hielp. Het werd alsnog een Top 20-hit in Engeland (#20, om precies te zijn) en schampte de toenmalige Mega Top 100 in Nederland op #88. Maar het nummer heeft Spotify vooralsnog niet gehaald, op een latere, lelijke remix na. YouTube laat ons gelukkig niet in de steek. Daar vind je de videoclip terug. Die was al vaag, maar in deze kwaliteit wordt dat er niet beter op. Gelukkig gaat het om de muziek. Geniet ervan… hard!

Voor de volledigheid geef ik je, in volgorde van opkomst, ook de links naar de bouwstenen van Circles, al was het maar om aan te geven hoe je door inventief gebruik van korte fragmentjes een heel eigen track kunt bouwen.

Bob James – Westchester Lady:

BLACKstreet – Physical Thing:

Tameka Starr – Going In Circles:

En om het cirkeltje rond te maken hierbij ook even de link naar het nummer Break It Off van PinkPantheress, waarin deze Engelse zangeres, songwriter en producer eerder dit jaar weer een sample uit Circles verwerkte:

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *