Acapulco-Bebida Magica (1980)

Acapulco-Bebida Magica (hoes)

De tourkaravaan raast weer door Frankrijk. Hoogste tijd voor Radio Tour de France. Een muzikale inspiratiebron. De afgelopen vier jaar heeft dit al meerdere hidden treasures opgeleverd. Van de legendarische begin-en finishtune van Rein van den Broek tot voorganger Aprés Les Cols van Martin Agterberg.

Deze week is het weer raak. Ik ga voor de groene trui. Er is namelijk sprake van een muzikaal eindsprintje. Een spontane ingeving. Een frisse duik in de schatkist. Met dank aan een fraai stukje radiogeschiedenis: de Tourflits. Op het moment dat er tijdens Radio Tour de France wordt geschakeld met de verslaggever in de koers is de Tourflits jingle te horen. Eddy Ouwens is producer en componist van deze iconische radiotune. Martin Agterberg is één van de medecomponisten. Beide zijn onlosmakelijk verbonden met le Tour.

Terug naar 1980. Het jaar waarin Joop Zoetemelk de Tour wint. De finishtune? Bebida Magica van Acapulco. De tune wordt op single uitgebracht. En wat staat er op deze single vermeld? Produced by? Martin Agterberg. De componisten? Daarover later meer. In hetzelfde jaar verschijnt opvolger El Fuego en een titelloos debuutalbum van de Nederlandse instrumentale band. Jaren later volgt een release op CD: The Warm Exotic Sound of Acapulco.

Het is niet de eerste release van Bebida Magica. In 1977 verschijnt de versie van de Chileense groep Los Jaivas. Nadat dictator Pinochet aan de macht komt vluchten de bandleden naar Argentinië en komen later in Parijs terecht. Daar nemen ze onder andere Bebida Magica op. Producer? Eddy Ouwens. Componisten? Shelter en Mike Collin. Wie? Het zijn de muzikale alterego’s van respectievelijk Ouwens en Agterberg. Twee jaar later wordt deze single ook in Nederland uitgebracht. Geen hit maar tip. Een jaar later volgt een herkansing. Met dank aan het feit dat het nummer dagelijks te horen is als finishtune. Beide versies staan tegelijkertijd in de Tipparade. Er volgt een muzikale strijd. In eerste instantie wisselt de leiderstrui tussen beiden. Nederland versus Chili. Uiteindelijk wint Acapulco met een banddikte verschil. Nummer 5 versus nummer 6 in de Tipparade. Acapulco verovert, net als Zoetemelk, het geel.

 

 

 

 

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *